Ассоциация помощи пострадавшим инвесторам
28-03-2024 11:18
http://investhelp.com.ua/ru/print/20821

З 2020 року панельні будинки стануть проблемою для України
Апрель 19, 2013 

Криза на ринку нерухомості. З 2020 року панельні будинки стануть справжньою проблемою для України. Архітектори прогнозують - деякі будинки почнуть завалюватись.

Катастрофа на ринку нерухомості. Після 2020-го року деякі споруди  почнуть завалюватися. Прогнозують архітектори. 40 відсотків житлового фонду України - панельні будинки.  Щоб  люди мали квартири, їх  зводили швидко, але не на віки. Це мали бути тимчасові помешкання. Багатоповерхівки  пізніше хотіли змінити на довговічніші. Будівельні комбінати  виготовляли  стіни а подекуди й кімнати. За кілька років на пустирях виростали цілі квартали.

Ілона Ковч, журналіст: "Будинок – як конструктор. Готові конструкції на самому майданчику просто складали докупи. Однак терміни підганяли і вимог дотримувались не завжди. Тож до свого сторіччя витвори радянських будівельників можуть і не дотягнути. Тим більше, якщо в будинку робили самовільні перепланування".

Однотипні будинки прикрашають спальні квартали в країнах колишнього соцтабору. Позбутися таких шедеврів  архітектури важко. Усі квартири приватні – і відселити жителів навіть одного будинку юридично складно. Однак у Європі такі споруди підтримують в нормальному функціональному стані. Проводять усі необхідні заходи з утеплення та енергоощадності. У нас же про капітальні ремонти лише мріють.

Олег Гречух, архітектор: "Труби, каналізаційні, водопровідні, опалення, вони менший термін мають тому що вони по іншому експлуатуються, потрібен капітальний ремонт, звичайно, що якби була програма оновлення цих будинків, такого підтримання їх в нормальному стані вони би могли і довше служити".

Якщо власники конкретної квартири її відремонтували  та замінили сантехніку – це не рятує їх від халепи із загальними комунікаціями. Тож таке житло і дешевше продають.

Андрій Гусельніков, експерт ринку нерухомості: "То жилье которое панельное где-то в среднему 2700 долларов квадратный метр – это по Печерську, то жилье, которое монолитно-каркасное. 2900 видите как отличается как минимум на 200 долларов квадратный метр стоит дороже".

В інших районах столиці різниця у вартості панельок та монолітно-каркасних споруд коливається  від 3 до 10 відсотків. Однак зекономивши  – можна потім програти на ремонті.  Обираєте стару  квартиру - поцікавтеся станом усього будинку. До того ж краще не у власника чи ріелтера. А у спеціалістів.  

Автор: Илона Ковч  


Назад Печать