Ассоциация помощи пострадавшим инвесторам
29-03-2024 12:12
http://investhelp.com.ua/ru/print/21759

Життя без БТІ: бігти до нотаріуса із 1 січня доведеться не всім
Декабрь 28, 2012 

Зареєструвати нерухомість до першого січня можна буде безкоштовно. Від нового року доведеться сплатити 119 гривень. Якщо оформлюєте документи вперше. Якщо операцію здійснюєте на вторинному ринку - заплатите нотаріусам відсоток від вартості майна.

Переоформлювати нерухомість із нового року треба буде лише охочим її продати чи здати в оренду. Як відомо, з першого січня, реєструватиме нерухоме майно не БТІ, а нотаріуси та державні реєстратори.

Анатолій Левченко , заст. директора департаменту реєстраційної служби: "Власники земельних ділянок, житлових будинків. квартир, вони залишаються власниками і їм не потрібно вчиняти ніяких підтверджуючих дій , пов’язаних з переоформленням права власності , такі власники звільняються від сплати державного мита".

Якщо ж забажаєте купити чи продати нерухомість після Нового року, то доведеться сплатити 119 гривень державного мита за реєстрацію майна. Витяг із Єдиного реєстру коштуватиме 121 гривню. Державні реєстратори оформлюватимуть лише нові будинки та квартири. Операції із вторинним житлом проводитимуть нотаріуси.

Оксана Мироник , приватний нотаріус: "Нотаріус справляє плату за домовленістю, але не нижче ставки державного мита - це один % від суми договору. але не нижче, ніж оціночна вартість майна, проведеного експертом".

Оформлення документів у нотаріуса забере один день. Реєстратори мусять впоратися за два тижні. Утім стосується це лише тих власників землі та житла, які мають у документах кадастровий номер.

Андрій Мартин , член Ради Асоціації "Земельний союз України": "Для тих громадян, які не мають земельних ділянок, зареєстрованих у земельному кадастрі . Спершу треба буде звернутися до землевпорядної організації, замовити технічну документацію з землеустрою, встановлення меж ділянки в натурі на місцевості. Земельній ділянці буде присвоєний кадастровий номер, а вже після цього можна буде реєструвати на неї права".

Маєте кадастровий номер, не поспішайте радіти. З 1 січня він теж зазнає змін - зникне прив’язка до області, міста та району.

Павло Кулинич, головний юридичний радник проекту Usaid "Агроінвест": "Не можна прив’язувати кадастрову нумерацію до адміністративно-територіального устрою - міняється устрій, летить кадастрова нумерація значною мірою. Утім, нічого не сказав Держкомзем, а як старі кадастрові номери будуть трансформуватися в нові".

А ось про що Держкомзем знає напевне, так це про збільшення судових позовів у наступному році. Бо серед семи мільйонів землевласників, 100 тисяч взагалі не знають, де розташовані їхні ділянки. А скільки в Україні спірних володінь навіть рахувати не беруться. Але всі експерти вбачають у земельно-кадастровій реформі спільний позитив - наша держава нарешті позбавиться статусу єдиної у Європі, яка досі немає Єдиного реєстру прав на нерухомість.

Татьяна Наконечная


Назад Печать