Ассоциация помощи пострадавшим инвесторам
19-04-2024 11:20
http://investhelp.com.ua/ru/print/23027

Постраждалі від будівельних афер інвестори очікують створення Кабміном міжвідомчої групи з вирішення проблем недобудів
Апрель 29, 2012 

Київ. 27 квітня. УНІАН. Постраждалі від будівельних афер інвестори, які 25 квітня провели під стінами Кабміну акцію протесту «Марш парасольок», очікують створення урядової міжвідомчої групи з вирішення проблем недобудів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції повідомив керівник правозахисного руху «Взаємодопомога» Віктор Медвідь.

За його словами, в ході акції понад 500 постраждалих інвесторів близько 40 незавершених будівництвом об&lquot;єктів висунули вимоги до уряду створити міжвідомчу комісію й скликати нараду для формування плану дій з вирішення проблеми недобудів.

В.Медвідь додав, що постраждалі інвестори створили координаційну раду, представники якої увійдуть до міжвідомчої комісії.

У свою чергу президент Асоціації приватних інвесторів і власників Тетяна Шальман зазначила, що інвесторам пообіцяли, що робоча зустріч у Кабінеті міністрів відбудеться 3 травня. Якщо у зазначений день зустріч не відбудеться, інвестори обіцяють знову вийти на акції протесту.

Президент громадської організації «Активінвест» Володимир Нікітін повідомив, що на даний момент профільним підрозділом секретаріату Кабміну розроблено проект доручення про створення міжвідомчої комісії, яке найближчим часом має бути передане на підпис прем&lquot;єр-міністру Миколі Азарову.

Він також повідомив, що постраждалі інвестори в рамках акції зверталися й до Адміністрації Президента з тим, щоб вона контролювала і координувала роботу міжвідомчої комісії з можливою підтримкою законодавчої ініціативи.

«Ми сподіваємося, що це питання буде доручено на розгляд пані Акімовій, яка завідує економічним блоком і є представником Президента в Кабінеті міністрів», - додав В.Нікітін.

 За словами президента ВГО «Асоціація допомоги постраждалим інвесторам» Олексія Гончарука, серед вимог інвесторів - ухвалення Кабінетом міністрів постанови, якою буде затверджено перелік недобудованих об&lquot;єктів, визначення критеріїв, можливо, пільг до постраждалих інвесторів. А також проведення інвентаризації недобудів, вироблення плану дій по кожному об&lquot;єкту, додав В.Медвідь.

«Сьогодні ми хочемо впровадити ініціативу, згідно з якою банкам заборонять розривати кредитні договори, по-друге, відсотки й штрафні санкції за такими кредитними договорами не повинні нараховуватися й стягуватися. Людина повинна одержати якісь канікули хоч би до періоду, поки вона житло не одержить», - сказав О.Гончарук.

Він також повідомив про ініціативу звільнити забудовника, який погодиться добудувати незавершений об&lquot;єкт, від податкового тягаря.

Т.Шальман додала, що серед інших ініціатив інвесторів - ухвалення постанови, якою має бути визначено, що якщо забудовник протягом 3 років після першої заяви про здачу будинку в експлуатацію не веде будівельну діяльність на цьому об&lquot;єкті, він повинен скласти свої повноваження як забудовник і піти «безпосередньо в правоохоронні органи пояснювати, куди подів гроші й чому не виконав зобов&lquot;язання», тобто нести відповідальність перед державними органами.

Завдання комісії - впродовж місяця розробити нормативно-правові акти, щоб «звільнити об&lquot;єкт від юридичного бруду», дати можливість новим інвесторам заходити на об&lquot;єкт і продовжувати будівництво.

В.Медвідь зазначив, що, за офіційними даними, близько 120 тис. сімей, а за неофіційними даними, близько 300 тис. сімей інвестували кошти в будівництво будинків, які на сьогодні недобудовані.

За його оцінками, дефіцит житла в Україні складає понад 289 млн кв. м, а щорічно в країні вводиться в експлуатацію близько 10 млн кв. м житла. Щоб вирішити житлову проблему, необхідно 1,9 трлн грн, зокрема з держбюджету необхідно протягом 10 років щорічно направляти на житлові програми 19,6 млрд грн.

Як повідомляв УНІАН, 25 квітня під будівлею Кабінету міністрів пройшла акція протесту інвесторів, які постраждали від афер житлового будівництва.

Серед учасників акції, зокрема, були інвестори будівництва житлового комплексу «Дніпровські вежі» по просп. Ватутіна, 9 у м. Київ, які вимагають добудувати житловий комплекс протягом 10 років, також інвестори будівництва житлового комплексу по просп. Науки, 66-70 у м. Києві, будівництво якого вела компанія «Екосорб». Також інвестори будівництва житлового комплексу по вул. Петра Дехтяренка, 22 в Оболонському районі Києва, інвестори будівництва житлового будинку в місті Житомир, постраждалі від афери компанії «Олвіта», інвестори будівництва житлового комплексу на просп. Глушкова, 6 у Києві, інвестори будівництва житлового комплексу по вул. Здолбунівській, 13 у Києві, інвестори будівництва житлового комплексу «Гольфстрім» у Борисполі, житлового комплексу «Нектарний» в Обухові, а також житлових комплексів у Севастополі, Боярці, Києві, Львові та інших регіонах.

Иллюстрации

 


Назад Печать