Ассоциация помощи пострадавшим инвесторам
29-03-2024 7:05
http://investhelp.com.ua/ru/print/23041

1 млрд гривень від Ради для іпотеки не вистачить навіть на 2 тисячі квартир
Апрель 26, 2012 

Прийняте Верховною Радою рішення виділити 1 млрд грн на часткову компенсацію відсоткової ставки комерційних банків за кредитами на житло не вирішить квартирне питання в країні.

Таку думку висловив директор будівельної компанії "УМК" Володимир Кондратенко.

За його словами, за ціни 8 тис. грн за 1 кв м економ-житла, даної суми вистачить лише на 125 тис. кв. м, або 1 тис. 785 квартир по 70 кв. м кожна.

"1785 квартир - це 3-4 житлові комплекси. Навіть в рамках будь-якого обласного центру, не кажучи вже про Київ, такий обсяг є явно недостатнім", - розповів Кондратенко.

Він зазначив, що рішення парламенту підтримати іпотечний ринок заслуговує позитивної оцінки, розцінюючи це як дійсно серйозний крок назустріч як звичайним громадянам, так і будівельній галузі, але таких обсягів фінансування недостатньо.

"Наприклад, зараз у черзі на отримання квартири стоять близько 50 тисяч осіб. Можна порівняти і з іншими даними: сумарний обсяг угод і запитів до ріелторів становить близько 100 тисяч на рік. Для задоволення такого попиту хоча б на 1-кімнатні квартири по 40 квадратних метрів потрібно обсяг кредитування в розмірі 32 міллардів гривень", - зазначив експерт.

Для того щоб повернути будівельний бум, необхідні доступні кредити. На думку Кондратенка, часткова компенсація ставки - це правильно рішення, яке зробить іпотеку більш доступною.

"Проте необхідно підвищувати обсяги коштів, що виділяються з бюджету, хоча б до 5 мільярдів на рік, щоб за 6-7 років вирішити квартирне питання для існуючого покоління. Адже з кожним роком попит на поліпшення житлових умов тільки збільшується, і якщо питання залишиться невирішеним, то через 10 років виникне критична маса людей без даху над головою", - підсумував Кондратенко.



Назад Печать