Ассоциация помощи пострадавшим инвесторам
28-03-2024 15:20
http://investhelp.com.ua/ru/print/23613

206 родин обдурили забудовники
Март 02, 2012 

"Кирило, поверни гроші!" Такий рекламний щит стоїть при в&lquot;їзді до котеджного містечка "Олімпік Парк". Адресований колишнім його власникам — Кирилу Дмитрієву та Миколі Лагуну. 206 родин віддали їм заощадження і четвертий рік чекають обіцяних будинків.

"Олімпік Парк" — за 19 км від виїзду з Києва у напрямку Житомира. Його почали будувати 2007 року. Містечко має 290 га. Тут повинні були звести 1053 окремих будинків площею від 136 до 354 кв. м, кожен — з власним огородженим двором. Додатково планували тротуари, дороги, торговельно-розважальні центри, супермаркети, фермерський ринок, спортивні майданчики, ресторани, школи, дитсадки. Мали висадити парк, облаштувати штучні озера.

Потенційним мешканцям пропонували вибрати ділянку і проект будинку. "Квадрат" житлової площі обходився $900. 2008-го перші будинки хотіли здати в експлуатацію і люди мали заселятися.
— Спочатку будували за планом, а 2008 року зупинилося, — каже 32-річний Олександр Казанцев. — І четвертий рік усе стоїть.

Казанцев заплатив власникам "Олімпік Парку" $300 тис. Йому мали звести двоповерховий будинок, оздобити його, під&lquot;єднати всі комунікації.

— Цей будинок ми з братом купили. Заплатили повну вартість. Житло мали здати "під ключ", — продовжує. — Мені ж поставили тільки голу коробку. Без вікон, дверей, газу, світла.
Казанцев водить недобудовою. Показує, де планував поставити ванну, де облаштувати дитячу кімнату, вітальню, кухню. Крізь віконні отвори у дім намело снігу.

— Навіть нормальних сходів нема — тільки збиті гвіздками дошки. Я звертався до керівництва, просив повернути гроші. Вони обіцяли, але не повертали. Пішов до суду. Той прийняв рішення повернути мені мільйон 800 тисяч гривень. Але 8 лютого Апеляційний суд Київської області скасував це рішення. Бо представники забудовника запевнили, що будівля придатна до життя.

У котеджному містечку до сотні будинків. Одні споруджені, вкриті дорогою черепицею. В інших є вікна і оздоблений фасад. У деяких недомуровані зовнішні стіни. Зведення решти зупинилося на етапі фундаменту.

— Пам&lquot;ятаю, як рекламували цей "Олімпік Парк", — Казанцев іде безлюдною засніженою вулицею. — Тут купила будинок Ані Лорак. Вона на всіх біґ-бордах висіла, рекламувала. Навіть не міг подумати, що це афера. З документами все було гаразд, власники — серйозні люди. Будинок із землею коштував від 150 до 600 тисяч доларів. Для котеджів 2007 року то була нормальна ціна. Я не сумнівався. До того ж платив гроші не лише за будинок, а й за інфраструктуру.

Частина інвесторів сподіваються, що будинки доведуть до ладу. 30 осіб звернулися до суду, просять повернути кошти. В "Олімпік Парку" живуть кілька родин.

— Мені пощастило, — розказує 53-річний Валерій Примаченко. — Мій дім добудували. Живемо тут другий рік. Спілкуємося ще з однією родиною, яка тут мешкає. А іншим навіть фундаментів не зробили.
У одному з готових будинків діє так звана адміністрація "Олімпік Парку". Там сидить єдиний працівник — Сергій Муратов, інженер із мереж компанії "Олімпік Девелопмент".

— Зараз не будуємо, бо холодно, — говорить. — Як тільки потеплішає, продовжимо будувати. Коли конкретніше, не знаю, бо я відповідаю за електропостачання.

На офіційному сайті "Олімпік Парку" в інтернеті пропонують купити дім. Демонструють змодельовані картинки містечка, вулиць, магазинів, будинків. "Это уникальный современный коттеджный комплекс европейского уровня, не имеющий аналогов в странах СНГ. Это первый в Украине коттеджный городок класса "комфорт"". Зазначено, що інвестори цілком задоволені якістю виконаних робіт.

— Будівництво "Олімпік Парку" — це типова афера, — вважає голова правозахисного руху "Взаємодопомога" 28-річний Віктор Медвідь. — Принцип такий: будують кілька красивих будинків, демонструють їх. Зацікавлюють людей, щоб легше було гроші зібрати. Схоже було з "Еліта-Центром". В умовах сьогоднішнього ринку дуже ризиковано інвестувати в будівництво. Не в усіх вистачає компетентності й можливості все перевірити. Застрахувати себе можна, але навіть юристи потрапляють у такі афери. Я радив би купувати тільки готове житло.

Спорудження "Олімпік Парку" заснували керівник "Дельта банку" Микола Лагун і Кирило Дмитрієв, керівник інвестиційного фонду "Айкон Прайвіт Еквіті". 2011 року вони продали бізнес народному депутату від Партії регіонів — Владиславові Лук&lquot;янову. Зараз за будівництво несе відповідальність компанія "Олімпік Девелопмент", створена торік у квітні.


Назад Печать