Ассоциация помощи пострадавшим инвесторам
29-03-2024 0:19
http://investhelp.com.ua/ru/print/24165

Експерт: первинну нерухомість чекає дефіцит
Январь 20, 2012 

Подальше зменшення пропозицій в сегменті первинної нерухомості буде головною тенденцією на столичному ринку житла в 2012 році. Хоч Київ, як і раніше, лідирує за кількістю новобудов, вибір потенційних покупців житла з кожним місяцем помітно зменшується.
«Наслідки кризи на ринку нерухомості подолані тільки частково. У 2011 році ми могли спостерігати, як «ожили» будівельні роботи на багатьох заморожених раніше об&lquot;єктах. І це, безумовно, позитивна тенденція. Однак не треба забувати про те, що, починаючи з 2009 року, в Києві не було закладено жодного нового фундаменту. Таким чином, коли будуть добудовані і продані існуючі квартири, покупці зіткнуться з дуже істотним дефіцитом первинного житла», - зазначив директор будівельно-інвестиційної компанії «УМК» Володимир Кондратенко.
При цьому попит на первинне житло в кінці літа - початку осені 2011 року зріс практично втричі в порівнянні з 2010 і першою половиною 2011 року. «Коли покупці побачили, що забудовники «вижили» і будинки продовжують зводитися, вони знову почали укладати угоди», - говорить Володимир Кондратенко.
Найбільшим попитом серед покупців, як і раніше, користується невелике за площею житло економ- і бізнес-класу. Проте саме в цих сегментах пропозиція зменшується найшвидше.
Не поліпшить ситуацію і Державна програма будівництва доступного житла, на яку багато забудовників покладали надії.
«На реалізацію цієї програми в 2011 році було виділено 100 млн. грн. У масштабах країни ця цифра незначна. Для порівняння, тільки на будівництво другої черги житлового комплексу «4 сезони» в 2012 році буде інвестовано 100 млн. грн., а значить проблема дефіциту житла в Голосіївському районі Києва буде частково знята », - зазначив Володимир Кондратенко.


Назад Печать