Ассоциация помощи пострадавшим инвесторам
29-03-2024 13:18
http://investhelp.com.ua/ru/print/24191

Мінрегіон планує побудинковий розрахунок
Январь 19, 2012 

Прем&lquot;єр-міністр Микола Азаров вчора назвав незадовільною роботу місцевої влади, Міністерства регіонального розвитку, будівництва, ЖКГ, а також роботу Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сфері комунальних послуг.
«Деякі керівники органів місцевого самоврядування, скориставшись ліквідацією держоргану, який відповідає за ціноутворення в країні, з 1 січня підвищили квартирну плату так, що в середньому по Україні вона зросла на 8,3%», - підкреслив прем&lquot;єр. Причини ситуації, що склалася пан Азаров бачить у відсутності відповідних механізмів контролю: «Це сталося лише тому, що з боку міністерства, вашого боку особисто, Анатолій Михайлович (Близнюк – Ред.), не було контролю та оперативного реагування на раптове підвищення квартплати. Неприйнятна також позиція регулятора в сфері комунальних послуг, а також її голови Валерія Саратова». 
При цьому глава уряду підкреслив, що не бачить підстав для підвищення квартирної плати: «Якими були причини приймати такі рішення? Тарифи на електроенергію і газ не збільшилися. Бензин не подорожчав. Курс гривні стабільний. Всі основні складові собівартості комунальних послуг залишилися незмінними».
Нагадаємо, відповідно до закону № 1875-15 «Про житлово-комунальні послуги», до житлових послуг, які формують квартирну плату або оплату за обслуговування квадратного метра житлової площі, належить близько 18 послуг. Основними з них є послуги з прибирання прибудинкових територій, обслуговування ліфтового господарства, вивезення сміття, обслуговування приладів обліку і т.д.
Крім того, відповідно до закону № 4231-17, яким внесено правки в профільний закон і який набув чинності 13 січня, закріплена дерегуляція сфери тарифоутворення з боку центральних органів влади. При цьому, місцева влада почала вводити методику побудинкового нарахування квартирної плати.
Міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Анатолій Близнюк роз&lquot;яснив «У.К.», що основні проблеми в питанні нарахування квартплати виникають у зв&lquot;язку з тим, що мешканці не завжди відповідально вибирають перелік послуг.«Власники житла повинні більш активно й обдумано брати участь у виборі наданих своєму будинку послуг. Всі хочуть мати чисті під&lquot;їзди, двори, але також необхідно розуміти, що дані послуги формують квартплату, - зазначив міністр. - Для того, щоб таке розуміння було і у місцевої влади, і у населення, міністерство за два тижні представить положення, в якому повністю розпише структуру витрат при формуванні квартплати для різних видів багатоповерхових будинків: новобудов, старого житлофонду і т.д. Це необхідно для того, щоб люди розуміли, з чого формується квартплата, а також - на виконання постанови про єдиний підхід до тарифоутворення».


Назад Печать