Ассоциация помощи пострадавшим инвесторам
28-03-2024 23:03
http://investhelp.com.ua/ru/print/24255

Ера будівництва за рахунок інвесторів минула
Январь 12, 2012 

Вартість квадратних метрів на вторинному ринку протягом року впаде
Відомо, що покупець завжди має бажання купити дешевше, а продавець — продати дорожче. Ця стара як світ істина сьогодні набирає особливого звучання на ринку житлової нерухомості. Втім, 2012 рік також, як і рік минулий, буде суцільним «балом» покупця: саме від його примх і побажань залежатиме цінова політика на цьому стагнуючому вже четвертий рік поспіль ринку.
Втішають також і експерти, які залишаються практично одностайними — подорожчання житла цього року практично не відбуватиметься. Чимало аналітиків взагалі прогнозують падіння вартості нерухомості.
Дорожчатиме «еліта»
Так, за словами директора Консультаційного центру нерухомості, оцінки та права Наталії Наумець, ціни на житло знижуватимуться протягом 2012 року пропорційно інфляційним процесам. Однак, за прогнозами експерта, за умови відносної економічної стабільності у країні слід чекати, що наприкінці року вартість житла впаде на 10% порівняно із січнем. А якщо Україні буде надто сутужно, і гривня все ж таки не витримає тиску і подешевшає відносно до американського долара, ціни на житлову нерухомість можуть «просісти» набагато більше.
Втім, подорожчання все ж таки відбуватиметься. Це стосується лише квартир еліт- та бізнес-класів на первинному ринку нерухомості. Так, за прогнозами директора із розвитку компанії Knight Frank Наталі Проніної, саме таке житло за 2012 рік повинно піднятися у ціні на 3—5%.
Деякі експерти стверджують, що тенденція грудня 2011 року (невелике збільшення цін на житло майже у всіх містах України) матиме своє продовження і надалі у 2012 році. Так, за даними консалтингової компанії SV Development, приміром, у Львові за цей період ціни зросли на 0,8%, у Києві — на 0,7%, Дніпропетровську — на 0,55% та Одесі — на 0,4%. Зростала вартість житла практично у всіх невеликих обласних центрах країни. Експерти компанії зазначають, що не втрачають у цінах одно- та двокімнатні квартири на вторинному ринку, які, як відомо, завжди користувалися великим попитом. Втім, знижується вартість три- і чотирикімнатних квартир.
Це лише «легкий» ажіотаж
Однак, наприклад, незалежний експерт ринку Андрій Сало стверджує, що ці фактори не можна вважати тенденцією і незначне зростання можна пояснити. «Це я пов’язую із тим, що люди, не чекаючи введення в дію нового реєстратора «Укр держреєстру», який повинен був запрацювати замість БТІ, стали активніше купувати житло. Звісно, що продавці та ріелтори на цьому дещо заробили, та й ціни «підвищили» — вони лякали людей тим, що новий реєстратор буде неефективно діяти і виникне низка проблем, включаючи і проблеми матеріального характеру. Але створення «Укрдержреєстру» перенесли ще на один рік (він повинен почати діяти з 1 січня 2013 року). Тому ніякого подальшого подорожчання нерухомості я не передбачаю», — зазначив він.
А, приміром, відома юристка Наталія Доценко-Білоус вважає, що всім зацікавленим у вкладанні коштів у нерухомість, треба робити це протягом 2012 року, адже на початку 2013 року, коли запрацює новий реєстратор та нові правила, треба буде пережити деякий період, щоб все стало на свої місця. Таким чином, історія кінця 2011 року матиме повторення наприкінці 2012. І звісно, через рік також слід чекати «нервування» покупців та деякого пожвавлення ринку.
Двокімнатне житло на передовій
На думку фахівців ринку, цього року, як і минулого найбільшим попитом користуватимуться двокімнатні квартири. Саме на них прийдеться до 60% усіх укладених угод про купівлю-продаж, на однокімнатні квартири — 28-33%, на помешкання розміром три і більше кімнат — до 7—15%.
Навіть експерти SV Development зазначають, що середня вартість квадратного метра житла на вторинному ринку по країні має суттєво знизитися. Так, за їхніми прогнозами, у Києві вона складе не більше 1,8 тис. дол., а однокімнатну квартиру у столиці можна буде купити за 56—58 тис. дол. (і це не гостинки та малометражки, а звичайні помешкання). Хоча за умови торгу, можна припустити, що ціни будуть у підсумку ще нижчими.
Що стосується ринку первинного житла, то будівельники також вже «заспокоїлися» (не лякають людей зростанням цін). Так, на думку віце-президента Конфедерації будівельників України Петра Шилюка, у першому півріччі 2012 року ціни на первинне житло не зростатимуть. «Але, як тільки з’явиться іпотека, вартість квадратного метра, безумовно, збільшиться. І ціни також зростуть, тому що буде більший попит. Однак сьогодні треба зрозуміти — ера будівництва за рахунок коштів населення минула і необхідно розвивати програму доступного житла, а також реконструйовувати «хрущовки», — зазначив він.
На сьогодні будівельники вже розробили законопроект, яким регламентуються всі правила реконструкції «хрущовок» та відселення їх мешканців у інші будинки. Але таких документів за останні роки було чимало, втім масової реконструкції так і не було розпочато.
Таким чином, по суті, 2012 рік принесе мало новин на ринку житлової нерухомості. Ціни потихеньку спадатимуть, якщо, правда, не станеться значне їх «просідання» у разі виникнення валютної кризи. Також не слід чекати і пожвавлення на ринку іпотеки, яка стане ще більш «непідйомною». Деякі експерти зазначать, що 2012 рік стане роком нових будинків-«привидів». Річ у тому, що будівельні компанії не можуть продати навіть невеликі обсяги зведеного житла, вдаючись до знижок та різних акцій. І начебто надалі така тенденція лише поширюватиметься.


Назад Печать