Ассоциация помощи пострадавшим инвесторам
29-03-2024 12:05
http://investhelp.com.ua/ru/print/24307

Мінрегіон послідовно відстоює права інвесторів житла перед забудовниками
Январь 09, 2012 

У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розпочали безпосереднє покрокове вирішення проблеми невиконання забудовниками своїх зобов’язань перед інвесторами з числа позичальників Фонду сприяння молодіжному будівництву.
З цією метою у Мінрегіоні відбулося перше засідання Міжвідомчої комісії з вирішення проблемних питань виконання Державної програми забезпечення молоді житлом на 2002 - 2012 роки. Колегіальний орган утворено на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 року № 1231 «Про затвердження Порядку надання кредитів позичальникам Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву». Також комісія утворила спеціальні робочі групи, які готуватимуть матеріали та опрацюють вичерпний перелік проблемних об’єктів у регіонах. Мінрегіон та Фонд сприяння молодіжному будівництву активно розробляють нормативно-правову базу для реалізації позичальниками Фонду права на житло. Зокрема, уже відпрацьована відповідна технологічна карта, розроблено проекти договорів про порядок забезпечення житлом та про зупинення виконання зобов’язань перед Фондом за попереднім кредитом. Чергове засідання комісії планується провести наприкінці січня 2012 року.
Нагадаємо, що на початку 2010 року склалася складна ситуація з будівництвом житлових об’єктів, які споруджувалися в рамках реалізації Державної програми забезпечення молоді житлом. Це стало наслідком як недофінансування програми з державного бюджету, так і неефективної інвестиційної-будівельної політики попереднього керівництва Фонду. Зокрема, у містах Боярка, Біла Церква, Бровари було виявлено значну кількість об’єктів, будівництво яких навіть не розпочиналося, а також ряд об’єктів у Сімферополі, Василькові, Одесі та Харкові, обсяги виконаних робіт на яких не відповідали сумам інвестованих коштів на будівництво.
З метою зменшення соціальної напруги серед позичальників Фонду, протягом квітня-вересня 2011 року з ініціативи Мінрегіону були внесені зміни до цілої низки постанов Кабінету Міністрів України, які регулюють порядки надання пільгових кредитів для молоді, педагогічних та науково-педагогічних працівників. Змінами встановлено механізм надання кредитних канікул позичальникам, які інвестували свої кошти у проблемні об’єкти. Також було відновлене будівництво та введено в експлуатацію ряд об’єктів у Луганську та в Мукачевому, вживалися заходи по відновленню будівництва об’єктах у Запоріжжі та Кіровограді. Спільно з місцевими органами влади та потужними будівельними компаніями вишукуються альтернативні механізми забезпечення житлом позичальників Фонду, які інвестували свої кошти у проблемні житлові об’єкти у Харкові.


Назад Печать