Ассоциация помощи пострадавшим инвесторам
28-03-2024 20:32
http://investhelp.com.ua/ru/print/25113

Щоб добудувати довгобуд Тернополя, потрібно владнати розбіжності в проектній документації
Ноябрь 04, 2011 

Історія з «Елітою-центр» по-тернопільськи перейшла на новий етап. Раніше ми повідомляли про складну ситуацію, в яку потрапили інвестори ПП ТФ «Будівельник». Нині можна робити перші висновки щодо діяльності органів державної влади. За цей час було проведено не одну нараду за участю Тернопільської ОДА, Тернопільської міської ради, а також представників силових структур та інших органів і відомств області. В результаті кілька об’єктів будівництва перейшли у власність кооперативів, створених постраждалими інвесторами. Ці кооперативи виробили необхідну документацію для продовження будівництва вже за власний кошт, уклали договори оренди землі, домоглися дозволів на ведення будівельних робіт.
В перелік таких будівельних об’єктів потрапив і будинок на вул. Львівській, 1, що в Тернополі. Богдан Малиняк, голова ініціативної групи інвесторів, говорить: «Досягнуті результати не є тільки нашим здобутком, у цьому нам допомагали, зокрема, мер міста С. Надал, голова ОДА В. Хоптян та його заступник М. Головач, також варто подякувати народному депутату В. Деревляному».
Але є одна річ, яка в цій ситуації обурює інвесторів особливо. Це бюрократизм чиновників дозвільних структур. Складалося враження, що вони шукають порушень там, де їх немає, і розглядають документи в максимальні терміни.
Інвестори з вул. Львівської, 1, крім того, зіткнулись з «паперовою» проблемою. Так, у рішеннях сесії про надання в оренду земельної ділянки для будівництва і в архітектурно-плановому завданні назва будинку звучала як «Багатоквартирний житловий будинок з вбудованими стоянками». Така ж назва проекту. Спочатку в будинку планувалися стоянки. Забудовник почав роботи й проект подали на експертизу. Однак тоді почали діяти державні будівельні норми, які фактично заборонили стоянки у житлових будинках (потрібно було робити між ними і житлом технічний поверх). Перебудовувати щось стало запізно, бо перші поверхи уже звели. Щоб забезпечити експертизу проекту, проектанти внесли до нього зміни і стоянки замінили на техпідпілля, однак назву проекту залишили «Багатоквартирний житловий будинок з вбудованими стоянками». В експертному висновку на титульній сторінці проект називається «Багатоквартирний житловий будинок», а на звороті як «Багатоквартирний житловий будинок з вбудованими стоянками».
Такі розбіжності у документах можуть створити проблеми при прийнятті будинку в експлуатацію. За словами Богдана Породька, юриста «Асоціації допомоги постраждалим інвесторам», це досить поширена ситуація. Вона схожа на випадок помилки у прізвищі громадянина в документі, наприклад, про власність. Ця проблема вирішується шляхом зверненння до суду з заявою про встановленння факту, в даному випадку юридичного факту, що проект «Багатоквартирний житловий будинок з вбудованими стоянками» та «Багатоквартирний житловий будинок» на вул. Львівській, 1 в м. Тернополі – один і той самий документ.

Прес-служба Асоціації

Иллюстрации

 


Назад Печать