Ассоциация помощи пострадавшим инвесторам
28-03-2024 18:17
http://investhelp.com.ua/ru/print/25119

Ціни на квартири в старому фонді та новобудовах Чернівців зрівнялися
Ноябрь 04, 2011 

Знайти потрібні квадратні метри нерухомості у новобудовах Чернівців, як виявилося, проблема. Зважаючи на те, що розпочате кілька років тому будівництво житлових кварталів здають в експлуатацію, вільних квадратних метрів мало б вистачити всім охочим. Однак квартири в новобудовах розкупили, бо ціни там були нижчі, аніж в старому фонді.

Валентин Іванов, який переїхав до Чернівців із сусідньої області, хотів придбати однокімнатну квартиру у новому житловому кварталі. Однак жодна пропозиція, яка є на ринку, не сподобалася. Квартиру пропонували або в невигідному районі, або ж напівпідвальному приміщенні.

В агентстві нерухомості пояснюють великий попит на нерухомість в новобудовах тим, що ціни за квадратні метри тут, на перший погляд, нижчі, аніж у старому фонді. У новобудовах квадратний метр нерухомості пропонують за 550 у. о. Водночас у старому фонді дешевше, аніж 700 у. о за кв. м, якісне житло не знайти. Однак покупців вводять в оману, адже пропонуючи квадратні метри лише за 550 у. о., не вказують, що квартира без внутрішнього ремонту.

– Упродовж останніх двох місяців ціни на квадратні метри в новобудовах та старому фонді зрівнялися, – каже директор агентства нерухомості Сергій Босовик. – Купувати житло в новобудовах стало невигідно. Якісне житло там дешевше, аніж за 700 у. о., ніхто не віддасть. За такі самі гроші можна купити якісне житло у старому фонді. Придбавши нерухомість в новобудові, у виграші не будете, адже квадратні метри тут житлом не назвеш, бо виконано лише зовнішні роботи. Внутрішні покупцю доводиться робити самостійно. На ці роботи треба витратити ще 200-250 у. о. на квадратний метр. Тоді як в старому фонді купуєте готову квартиру, подекуди з євроремонтом.

За словами ріелтерів, покупці надають перевагу нерухомості в новобудовах, оскільки там нові комунікації. Однак фахівці кажуть, що багато новобудов зводять, не враховуючи сейсмічності. У разі землетрусу вони можуть не витримати шести балів за шкалою Ріхтера.

Купівля квартири з ріелтером на 2% дорожча

Покупцям варто знати, що купівля нерухомості з допомогою ріелтерів, агентств нерухомості обійдеться дорожче.

– Комісійні за наші послуги становлять від 2–4% від вартості покупки, – каже ріелтер Василь Одайський.

Як зазначили в агентстві нерухомості, вони виконують всі роботи за клієнта з купівлі-продажу житла, від покупки до реєстрації. Якщо агентство є представником будівельної компанії, то з клієнта не беруть відсотки за послуги.

Ціни на житло в Чернівцях
Тип нерухомості
Ціна за кв. м в у. о.

Новобудови
550-700

Старий фонд
700-1200


Ольга МАКСИМЮК


Назад Печать