Ассоциация помощи пострадавшим инвесторам
28-03-2024 19:05
http://investhelp.com.ua/ru/print/25339

Збої на старті опалювального сезону мають багато причин – Мінрегіон
Октябрь 24, 2011 

Технічний стан мереж теплопостачання, відсутність сучасної термоізоляції будинків, кліматичні характеристики, а іноді – звичайне зволікання місцевої влади стали причиною затримки початку обігріву помешкань громадян.

Про це повідомив директор Департаменту систем життєзабезпечення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житло-комунального господарства України Віталій Шаповаленко під час прес-конференції на тему: «Чи в усіх квартирах українців тепло?», інформує прес-служба Мінрегіону.

Через сприятливі погодні умови, а саме середньодобову температуру повітря вище 8 градусів за Цельсієм, у деяких регіонах країни опалення свідомо не включалося. За словами В.Шаповаленка, наприклад, у Криму були включені 59% котелень, а у Херсонській області – тільки 1,5%. Проте, за останніми оперативними даними, в Україні загалом вже працюють 96,8% котелень, до опалення підключено 91% житлових будинків, 98% дитсадків, 97% навчальних і майже 99% медичних закладів.

На думку представника Мінрегіону, до 50% всіх втрат тепла, можна скоротити, за умови впровадження державної програми термомодернізації житлових будинків. Безпосередньо на підприємствах теплоенергетики відбувається 10-15% втрат тепла. Ще 20% втрачається при транспортуванні до споживачів. В будинках же, за словами В. Шаповаленка, втрачається 40-50% тепла. «Утеплення житлових будинків є важливою комплексною проблемою для України через постійне подорожчання енергоресурсів. Мінрегіон планує розробити загальну державну програму з комплексної модернізації житлових будинків. Пілотні проекти, вже показали, що такі заходи дозволяють зберегти до 50% тепла», – підкреслив В.Шаповаленко.

Як повідомляло ІА «Україна Комунальна», складна ситуація, за словами Директора профільного департаменту Мінрегіону, склалася у Луганську, де досі не працюють котельні через несвоєчасне укладення місцевою владою договорів на постачання газу. «Найкритичніша ситуація з початком опалювального сезону спостерігається у Луганську. Залишаються не підключеними більше ста котелень. Міською владою досі не підписані договори щодо поставки газу. Сьогодні проблема майже урегульована і, залежно від кліматичних умов, протягом найближчих 2-3 днів в Україні будуть обігріті усі житлові будинки», – сказав В.Шаповаленко.


Назад Печать