Ассоциация помощи пострадавшим инвесторам
28-03-2024 23:33
http://investhelp.com.ua/ru/print/25447

В рамках круглого столу інвестори Одеси розповіли про проблеми своїх довгобудів
Октябрь 18, 2011 

14 жовтня 2011 року ВГО «Асоціація допомоги постраждалим інвесторам» за сприяння Фонду «Відродження» та спільно з громадською організацією «Союз інвесторів» провели в Одесі круглий стіл на тему: «Що заважає нам отримати житло вчасно: перлини Чорноморського узбережжя».

Розмова проходила в рамках тристороннього діалогу між інвесторами, представниками влади та компаній-забудовника. Виконавчий директор Асоціації, юрист Тетяна Яковенко, розпочинаючи розмову, зазначила, що на сьогоднішній день в Одесі знаходиться 40% недобудов. Причому з 729 об’єктів, лише на 471 була проведена інвентаризація. А це означає, що немає повного розуміння, скільки коштів потрібно і який обсяг робіт на кожному з довгобудів.

Інвестори відзначили, що практично на усіх об’єктах будівництво призупинено в період кризи 2008 року. Вони вважають, що їхні гроші пропали і ніхто повертати їх не збирається. Більше того, забудовник приховує від них інформацію. Разом з тим, інвестори погоджуються з тим, що проблеми у них однакові, тому закликають об’єднуватися в ініціативні групи як на окремих об’єктах, так і цілими об’єднаннями, ініціативними групами, що дасть можливість спільно діяти в межах районів, міст, областей, регіонів тощо.

Забудовників на заході представляв представник компанії «Прогресс-Строй». Пан Олег зауважив, що з восьми об’єктів, які будує їхня компанія в Одесі, недобудованими залишилось три. Вони готові співпрацювати з інвесторами і розуміють, що несуть відповідальність за будівельні об’єкти. Однак вказує, що в них немає обігових коштів, тобто відсутня можливість кредитування, що призвело до призупинення будівництва.

Позицію влади Одеси на круглому столі представили голова Одеської міської виборчої комісії Одеської області Олександр Ахмеров та начальник Управління з питань охорони об’єктів культурної спадщини Одеської міської ради Володимир Мещеряков. Пан Володимир зазначив, що владі проблема зрозуміла, не зрозуміло яким чином її вирішувати. Адже до 2008 року було виділено багато кредитів на будівництво, однак ряд компаній не виконало своїх обов’язків перед інвесторами. Зокрема, це стосується компаній, які діяли з метою отримати прибуток, а не збудувати будинок. Пан Олександр зауважив, що допомагати інвесторам потрібно не на словах, а на практиці через звернення до депутатів. Навів приклад такої роботи з ГО «Захист прав інвесторів «Альянсу».

На майбутнє представники влади радять інвесторам уважно вивчати інформацію про забудовника та компанії, які на замовлення виконують певний обсяг робіт щодо конкретного об’єкту, лише після цього вкладати кошти у будівництво.

В ході діалогу, інвестори неодноразово наголошували на необхідності проведення серед компаній-забудовників перевірок з боку Податкової інспекції або Контрольно-ревізійного управління. Також вони наголосили на доцільності співпраці з компаніями-забудовника та органами влади для пошуку варіантів вирішення проблем з довгобудами.

Відгукнувшись на пропозицію Асоціації, інвестори ініціювали звернення до представників центральної влади щодо порушення прав людей у сфері інвестування у будівництво житла. Сподіваються, що ця ініціатива за сприяння ВГО «Асоціація допомоги постраждалим інвесторам» буде підтримана іншими постраждалими інвесторами з усієї України, і хоча б таким чином на їхню проблему звернуть увагу та допоможуть її вирішити.


Прес-служба Асоціації

Иллюстрации

 


Назад Печать