Ассоциация помощи пострадавшим инвесторам
28-03-2024 20:08
http://investhelp.com.ua/ru/print/27192

Викорінити будівельні афери допоможуть зміни на законодавчому рівні
Июль 25, 2016 

Прогалини у містобудівному законодавстві вилилися у появу значної кількості будівельних афер, які, зокрема, пов’язують з іменем «відомого» київського забудовника. Про це під час брифінгу заявив Голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев.

За словами Голови Держархбудінспекції, в результаті реформи 2011 року об’єкти будівництва поділили на 5 категорій складності, причому перші 3 категорії дозволили будувати за декларативним принципом. Це створило простір для маніпуляцій з боку недобросовісних забудовників, які почали маскувати великі споруди під третю категорію та будувати їх за декларативним принцип.

«Будівельні аферисти, використовуючи законодавство у власних цілях, подають в деклараціях недостовірні відомості, наприклад, про наявність документів на землю чи містобудівних умов та обмежень забудови. В процесі перевірок Держархбудінспекція виявляє такі порушення, але часто запізно – забудовник вигнав «коробку» споруди, а люди вклали в незаконне будівництво свої кошти»- пояснив Голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев.

Щоб припинити будівельні оборудки, потрібні зміни в законодавчій площині. 12 липня парламент в першому читанні ухвалив законопроект 4733-1, який перешкоджає будівельним аферам і водночас спрощує дозвільну систему для нескладних забудов. Він усуває штучний розподіл об’єктів будівництва на 5 категорій і залишає поділ за класами наслідків – незначний, середній та значний. При цьому об’єкти незначного класу наслідків можна буде починати будувати одразу після подачі повідомлення, а об’єкти середнього і значного класів буде переведено виключно на дозвільну систему.

«Реалізація запропонованих змін на практиці кардинально зменшить кількість проблемних забудов, знизить ризики для людей, які вклали кошти у будівництво, та дасть можливість запобігати конфліктам на їх початковому етапі», – підсумував Олексій Кудрявцев.

Голова Держархбудінспекції висловив сподівання, що Верховна Рада України восени таки підтримає законопроект 4733-1 у другому читанні і цим самим не дасть з’явитися  новим скандальним забудовам.


Назад Печать