Ассоциация помощи пострадавшим инвесторам
28-03-2024 20:37
http://investhelp.com.ua/ru/print/20431

Новая "Элита-центр" в центре Киева
Июль 26, 2013 

Будьте осторожны, если решились покупать квартиру в жилом комплексе "Космополитан" на столичной улице Дегтяревской. Продавцы жилья не являются его собственниками.

Посеред Києва, у парку Пушкіна, активно продаються квартири за спокусливими цінами. "Ціни від 9 636 грн за кв м", - така обіцянка міститься на сайті продавця житлового комплексу.

Вартість квадратного метр на вулиці Дегтярівській, 25а дуже ринкова, тож покупець сподівається, що квартиру у ЖК "Космополітан" продає власник.

Проте, це не так. Довірливі покупці наражають себе на небезпеку втратити свої гроші назавжди.

За нашими даними, вже існує певна кількість ошуканих громадян, які внесли реальні кошти за фантомні квартири. Фактично на базі ЖК "Космополітан" створена та функціонує друга "Еліта-центр".

На сайті комплексу  зазначено що учасниками проекту є дві структури: інвестиційно-будівельна компанія "Центробуд" та львівський "Оксі банк". Але потенційні покупці повинні знати, що насправді власником є "Надра банк".

А ось начебто власників існує дуже багато. Їх розмноження розпочалося три-чотири роки тому. Пропонуємо поглянути на цей процес з юридичної точки зору.

26 червня 2007 року між ВАТ "КБ "Надра" та ЗАТ "Транспортник" (формально - з одним з акціонерів ЗАТ "Транспортник" ТОВ "Керен") було укладено кредитний договір про надання кредитної лінії з лімітом кредитування 50 млн дол.

Для забезпечення виконання зобов&lquot;язань перед банком "Транспортник" передало в іпотеку нерухоме майно цілісного майнового комплексу площею 15 391,4 кв м, розташоване за адресою Київ, вулиця Дегтярівська, 25А - Пушкінський парк.

Точніше, "Надра банк" отримав як заставу майнові права на другу та третю черги будівництва житлового комплексу "Космополітан".

Кредит у "Надра банку" отримав також інший співвласник цього житла. 8 липня 2004 року між банком та ЗАТ "Центрбудінвест" було укладено договір, за яким згодом були видані кредити: 147,2 млн грн та 27,6 млн дол.

Після кризи ні "Транспортник", ні "Центрбудінвест" свої зобов&lquot;язання за кредитними договорами не виконали. У зв’язку з цим банк звернувся до суду з вимогою стягнути борги примусово.

29 липня 2009 року порушено провадження у справі про банкрутство "Центрбудінвесту". Господарський суд Києва визнав правомірними вимоги "Надра банку" та включив у реєстр вимог кредиторів 381,5 млн грн.

На підставі рішення Господарського суду Києва від 20 липня 2010 року "Надра банк" отримав у власність цілісний майновий комплекс площею 15 391,40 кв м, розташований за адресою Київ, вулиця Дегтярівська, 25А. Оскільки грошей у боржника не було, банк отримав майже всю будівлю, що була у заставі.

29 лютого 2012 року "Центрбудінвест" в рахунок погашення боргу передало ПАТ "КБ "Надра" право вимоги передачі у власність 89% площ квартир комплексу, побудованого на земельній ділянці за адресою Київ, вулиця Дегтярівська, 25А.

Також банк отримав 89% нежитлових приміщень, 89% місць підземної стоянки для автомобілів та інших споруд. Решта 11% залишалися за "Центрбудінвестом".

Здавалось би, історія вичерпана. "Транспортник" та "Центрбудінвест" були співвласниками житлового комплексу "Космополітан". Вони отримали кредити, але не змогли їх повернути. Відтак, їм довелося віддати нерухомість, що перебувала у заставі. Тепер у житлового комплексу новий власник - "Надра банк".

Однак знайшлася група спритних ділків, які захотіли реалізувати в Пушкінському парку грандіозну оборудку. Чи були вони пов&lquot;язані з колишніми власниками, невідомо, ймовірно, що ні. Ці люди для досягнення своїх цілей використали очевидно незаконні рішення судів. Їх оборудка складалася з двох частин.

Частина перша

Ще у 2008 році між однією юридичною особою, назвемо її "Фірма", та ЗАТ "Транспортник" ніби-то укладається договір підряду. В стислі строки, за три місяці, "Фірма" "виконує" будівельні роботи, а "Транспортник" не розраховується.

"Фірма" звертається до Третейського суду при асоціації "Правовий захист", який знаходиться в Алчевську Луганської області. Той визнає право власності на цей цілісний майновий комплекс за "Фірмою". По суті, це була перша спроба виведення житлового комплексу з-під застави.

Звісно, що спроба відчуження відбулася з порушенням процесуальних норм.

Зокрема, в рішенні цього "суду" відсутня інформація про суму "виконаних" робіт і наявність у "підрядника" ліцензії на право виконання будівельних робіт. Також всупереч вимогам законодавства до розгляду справи не було залучено "Надра банк". Крім того, справа розглядалася не за місцем знаходження майна.

Згодом стало відомо, що на підставі рішень третейського суду протиправно та безцеремонно громадян позбавляли права власності на квартири у Києві.

Було очевидно, що рішення "суду" не дає ділкам жодних гарантій. Тому для легалізації явно незаконного рішення вони реалізують наступну схему.

Та сама "Фірма" бере в іншої юридичної особи, назвемо її "Фірма-2", та фізичної особи позику 1 млн грн. Згодом до договору про позику були внесені зміни. Відповідно до них в разі невиконання договору "Фірма" розраховується належним їй нерухомим майном. Тобто згаданим майновим комплексом.

Що таке мільйон, якщо мова йде про житловий комплекс? Це нічого. "Надра банк" оцінив майновий комплекс 151 млн грн. Тобто угода на мільйон гривень має ознаки "технічної". І справді, скоро "Фірма" не виконала свої зобов’язання. "Фірма-2" звернулася до Брянківського міського суду Луганської області.

17 листопада 2009 року цей суд визнав права власності на цілісний майновий комплекс вже за "Фірмою-2". Вона стала "добросовісним покупцем". Хоча відповідно до реєстраційних документів засновником "Фірми-2" виявилася особа, яка нічого про це не знала і ніколи її не засновувала. Це прямий кримінал.

То було дивне судове рішення. Суддя не звернув увагу на те, що майно не зареєстроване в БТІ за "Фірмою" і знаходиться в іпотеці "Надра банку". А отже, банк обов&lquot;язково треба було долучити до судового процесу.

Право власності за "Фірмою-2" в БТІ було зареєстроване лише 28 вересня 2012 року, але і вона недовго лишалася власником "Космополітану".

Вже через десять днів "Фірма-2" на підставі одинадцяти договорів купівлі-продажу нежитлових будівель продає комплекс компанії "Вердесто трейдінг лтд" з Британських Віргінських островів. Тобто передає права власності офшору.

Паралельно ті ж особи застосували ще один шлях виведення з-під застави у "Надра банку" житлового комплексу "Космополітан".

14 вересня 2009 року між юридичною особою (виконавець, назвати якого ми поки не можемо через юридичні формальності) та фізичною особою (замовником, назвати якого теж не можемо) нібито було укладено договір підряду. Відповідно до нього "виконувалися" роботи на чотирьох об&lquot;єктах на вулиці Дегтярівська, 25А.

У зв&lquot;язку з відмовою передати замовнику акт виконаних робіт юридична особа пред&lquot;явила до фізичної особи позов про стягнення вартості "виконаних" робіт. І знову маємо кримінальний аспект. В межах кримінального провадження є твердження фізичної особи, яку змусили підписати цей "договір".

Згодом позовні вимоги були змінені. 27 травня 2010 року Бориспільський міський районний суд Київської області прийняв нове рішення. Відповідно до нього за юридичною особою-виконавцем визнано право власності на те саме нерухоме майно - чотири об&lquot;єкти, які знаходяться за названою вище адресою.

Звісно, зазначене нерухоме майно також мало відношення до цілісного майнового комплексу, який знаходився в іпотеці у "Надра банку", тобто до житлового комплексу "Космополітан". Проте, порушуючи всі процесуальні норми, "Надра банк" знову не було залучено до розгляду справи. Чому так відбувалося?

Як відомо, свого часу банк перебував у стані тимчасової адміністрації. Мабуть, багато хто сподівався, що він не виживе і не зможе запобігти розкраданню майна, що перебувало у заставі. Проте банк вижив і почав захищати своє майно.

Зокрема, за фактом вказаних дій було порушено низку кримінальних справ. Наразі усі ці кримінальні справи об&lquot;єднані в одне провадження і розслідуються міліцією. Проте навіть імовірність кримінальної відповідальності не зупиняє намірів ділків отримати контроль над цілісним майновим комплексом.

Частина друга

Наступні дії спрямовані на заволодіння другою та третьою чергами будівництва житлового комплексу за адресою Київ, вулиця Дегтярівська, 25А.

Як зазначалося, "Центрбудівест" отримало кредит саме для будівництва житлового комплексу "Космополітан". Проте роботи були припинені. Підприємство знаходиться в процедурі банкрутства, а майнові права на другу та третю черги передані "Надра банку" в рахунок погашення заборгованості.

Однак навесні 2013 року спритні ділки захопили будівельні майданчики ЖК "Космополітан" і почали створювати видимість будівельних робіт. Згодом стало зрозуміло, що це робиться заради продажу квартир компанією з назвою, схожою на назву початкового забудовника: ТОВ "Центрбудінвест ІДК".

"Надра банк" вже отримав копію типового договору купівлі-продажу майнових прав, згідно з яким "Центрбудінвест ІДК" передає можливому покупцю майнові права на квартиру, яка знаходиться в другій черзі будівництва ЖК "Космополітан".

Проте жодних документів, які б посвідчували право на будівництво, представники "Центрбудінвесту ІДК" надати не можуть. Які гарантії отримує людина, сплачуючи гроші за квартиру в житловому комплексі біля парку Пушкіна? Жодних.

Фактично сьогодні функціонує схема ошукування довірливих громадян. За інформацією "Надра банку", вже існує певна кількість людей, які внесли гроші за фантомні квартири. Чим це закінчиться? Дуже ймовірно, що участю в демонстраціях людей, ошуканих черговим "Еліта-центром".

Що можна порадити потенційним покупцям квартир у "Космополітані"? Ретельно вивчати документи і мати справу лише із справжніми власниками.


Назад Печать