Ассоциация помощи пострадавшим инвесторам
28-03-2024 19:30
http://investhelp.com.ua/ru/print/21781

Люди масово оформлюють нерухомість перед реформою
Декабрь 19, 2012 

Черги. Без них - українцям - ніяк. Начебто усі й знали, що від січня у БТІ не реєструватимуть угод купівлі-продажу нерухомості.

Проте кинулися оформлювати папери в останній день. "Бо після нового року буде дорожче". Ріелтери кажуть - чутки поширюють у самому БТІ, аби якомога більше клієнтів до них звернулося. 

Українці штурмують БТІ. Намагаються оформити необхідні документи до нового року, бо почули: з першого січня бюро таких послуг не надаватиме. Щоб отримати  папірець, люди вистоюють півдня  на лютому морозі.

Юрій, киянин: "4 кружки кофе, кружка чая, смысл откладывать, а потом осваивать новые инстанции не сильно хочется. Не зрозуміло, як звертатися, куди звертатися".

Олег, киянин: "Я тільки прийшов, три хвилини стою. - І як плануєте, до останнього стояти - Ну постоїмо побачимо. Холодно, але ж треба встигнути".

Чули дзвін та не знають, де він -  пояснюють юристи ажіотаж.  Із нового року реєструватиме нерухомість державна структура - Укрдержреєстр. Але звертатися туди потрібно буде лише тоді, коли забажаєте оформити новий об’єкт. Документи на старі квартири, будинки та земельні ділянки видаватиме нотаріус. Дані вноситиме до єдиного державного реєстру.

Олександр Попов ,юрист: "Він буде формуватися і наповнюватися саме під час перших років його існування, це пов’язано з тим, що реєстратори  реєстру нового та власники старих реєстрів, ті ж БТІ не можуть домовитися щодо порядку передачі справ".

Слова юриста підтверджуються, щойно ми переступаємо поріг бюро технічної інвентаризації.

"Тогда лучше в Министерство юстиции звонить. Мы даем вытях с реестра Минюста и будет ли он действителен, мы не знаем".

БТІ, ясна річ, не бажає ні з ким ділитися ласим шматком, пояснюють фахівці. Тому й згущує фарби, чи то пак - черги. Кількість звернень зросла в п’ятеро, бюро працює до пізньої ночі і навіть на вихідних, каже керівництво. І запевняє - реформа із тріском провалиться.

Дмитро Мартиш, заступник начальника Київського БТІ: "Реєстраційна служба сформована менше, ніж на 50%, технічно вона не готова почати працювати, також нотаріуси технічно не готові почати працювати. Реформа вона спочатку вже приречена на провал".

Щоб вашу квартиру чи будинок внесли до єдиного реєстру,доведеться заплати - 119 гривень. А ось скільки коштуватимуть послуги нотаріуса, ніхто сказати точно не береться. Але що вони здорожчають - ріелтери не сумніваються. А юристи радять: якщо не припікає, відкладіть оформлення документів, щонайменше, на місяць, доки все стане на свої місця.

Татьяна Наконечная  


Назад Печать