Ассоциация помощи пострадавшим инвесторам
28-03-2024 15:27
http://investhelp.com.ua/ru/print/22249

Що відлякує українців від доступного житла
Август 16, 2012 

Кому дешевий кредит. Українці не поспішають за здешевленою державою іпотекою. У когось не вистачає грошей на перший внесок, а хтось просто не вірить у державні гарантії. Що відлякує українців від доступного житла - дізнавалася Уляна Дрючкова.

Українець, від тридцяти до сорока років із сімейним доходом сім тисяч гривень на місяць, дві з яких готовий віддати банку. Так нині виглядає позичальник, що взяв здешевлений державою іпотечний кредит. І хоч пропозиція отримувати компенсацію - достатньо заманлива, за чотири місяці роботи програми "Доступне житло" кредити оформили менше ніж дві сотні осіб з усієї України. У Мінрегіонбуді пояснюють: темпи роздавання доступних кредитів не високі, бо вимоги до позичальників коригують на ходу. Зокрема днями розширили допустиме коло поручителів та уточнили перелік претендентів.

 

Володимир Височин, заст. директора департаменту Мінрегіонбуду: "У нас залишається головною умовою, що громадянин повинен перебувати на квартирному обліку, крім того ще прописана норма, яка дозволяє іншим громадянам, які потребують поліпшення житлових умов, а це визначається тим, що у громадянина може бути житлова площа, але вона менша 9 метрів на одну особу".

Майже тринадцять відсотків охочих взяти кредит відмовлялися від участі в програмі, бо не могли знайти бажаної квартири. Адже площа помешкань у новобудовах зазвичай більша, ніж визначила держава. У міністерстві подумали і створили нову норму. На двох можна брати до сорока "квадратів", а на кожного наступного члена сім"ї - ще плюс вісімнадцять. Проте гроші за них держава компенсувати не буде.

Сергій Комнатний, директор іпотечного центру в Києві та області: "На початку програми у нас була така ситуація, що багатодітні сім"ї не могли приймати участь, бо обмеження в 72, 5 метри і все. Уже це питання знято. Для сімей з трьома дітьми можна працювати в програмі".

Цьогоріч на здешевлення іпотеки чиновники виділили майже мільярд гривень. Видавати малоприбуткові позики погодилося близько десятка банків. Та черг за кредитами не видно. Українці бояться. Кожен четвертий просто фізично не має грошей, аби зробити перший внесок. Та й, незважаючи на норму про ґарантоване фінансування цієї програми, частина людей боїться, що після виборів гроші просто закінчаться і вони лишаться зі своїми кредитами віч-на-віч із банком.

Уляна Дрючкова, Валерій Наумов, новини UBR.


Назад Печать