Ассоциация помощи пострадавшим инвесторам
28-03-2024 15:47
http://investhelp.com.ua/ru/print/22893

На Черкащині лише кожен третій банк взявся за "Доступне житло"
Май 18, 2012 

На Черкащині з 28 банківських установ 9 погодилися взяти участь у програмі "Доступне житло".

Про це повідомив начальник управління Національного банку України (НБУ) в Черкаській області Сергій Забуцький.

"За умовами кредитування, є обмеження по квадратурі. Сім&lquot;я з двох осіб може взяти кредит лише на однокімнатну квартиру. Якщо членів сім&lquot;ї більше, тоді кредитована площа помешкання може бути збільшена до 58 "квадратів", - зазначив він.

За його словами, вартість кв. м "доступного житла" для Києва не має перевищувати 7 тис. грн, для обласних центрів не більше 5 тис. грн, для інших міст - 4 тис. грн. Перевищення норми вартості житла допускається лише на 25%, така різниця буде оплачуватися самим позичальником, додав він.

"Обов&lquot;язковою умовою для отримання кредиту є першочерговий внесок у розмірі 25% від позиченої суми. Є обмеження до рівня зарплати позичальника. Щоб при виплаті кредиту щомісячний внесок до банку не перевищував 40% сукупного доходу сім&lquot;ї. В нашій області на двох має бути не менше 3,5 тисячі гривень", - пояснив банкір.

Нагадаємо, програму "Доступного житла" кредитуватимуть найбільші банки, таких в Україні 36. Житло будуть добудовувати з незавершених об&lquot;єктів, готовність яких становить щонайменше на 70%. Кредити видаватимуть під 16%, з яких 13% погашатиме держава, а решту позичальник. Позичити гроші матимуть право ті, хто стоїть на обліку.

Програмою кредитування буде займатися Фонд сприяння молодіжному будівництву. Там буде інформація і про розташування будинків. Між банком, позичальником і фондом підписується угода. Кредит видаватимуть на 15 років тим, кому не більше 45 років.

Любов КАРНАРУК


Назад Печать