Ассоциация помощи пострадавшим инвесторам
18-04-2024 21:18
http://investhelp.com.ua/ru/print/23983

Доступність «доступного» житла
Февраль 02, 2012 

Фінансування програм Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, згідно з недавніми повідомленнями преси, зросло. Ми вирішили розпитати Світлану Наумову, заступника директора Львівського відділення Державного фонду сприяння молодіжному будівництву, чи справді це так, а також про те, які програми діють зараз і які особливості цих програм.

Пані Світлано, як програми Фонду фінансувались минулі роки і скільки грошей планується залучити цього року?

Стан фінансування, порівняно з минулими роками, покращився. Так, у 2010 році для роботи Львівського регіонального управління, зокрема в напрямку реалізації програми молодіжного кредитування, у бюджеті було закладено 900 тис. грн., а насправді, виділено лише половину; у 2011 році виділили 300 тис. грн.; на 2012 рік уже заплановано 4 млн. грн. з міського бюджету та 800 тис. грн. – з обласного. Інша річ, що фактично ці гроші надійдуть на рахунки Фонду лише у середині року. Саме тоді й зможемо сказати, що фінансування зросло.

Крім того, за дорученням голови Львівської ОДА Михайла Костюка спеціалісти регіонального управління Фонду спільно з профільними підрозділами Львівської ОДА відпрацьовують можливість залучення коштів обласного бюджету до програми будівництва доступного житла.

Розкажіть, будь ласка, детальніше про програми, які впроваджує та реалізовує Фонд.

Найпопулярніша, так би мовити, наразі програма молодіжного кредитування. Кожен охочий може з’ясувати для себе усі нюанси участі у програмі на нашому сайті http://www.molod-kredit.gov.ua/index.php. Щоб потрапити до списку охочих треба, насамперед, подати потрібні документи і зареєструватись як кандидат. З усіх зареєстрованих формується рейтинг, який щодня оновлюється. Щодо рейтингу: порядковий номер кандидата залежить від кількості балів, які даються йому залежно від життєвої ситуації в котрій він опинився. Так, більшу кількість балів додають тривалість перебування у «квартирній черзі», наявність дітей, статус спортсмена, молодого науковця, а також вік (якщо кандидатові незабаром виповниться 35, а брати участь у програмі можна тільки до досягнення 35-ти років включно, то до загальної суми додаються бали, аби кандидат мав більше шансів отримати житло). Для участі у програмі «Доступне житло» вікового цензу не встановлено.

Які об’єкти житлового будівництва залучені до участі у програмі? Яким чином проводиться відбір забудовників?

Будівельні організації, які виявили бажання брати участь у програмі “Доступне житло” самостійно подають документи на розгляд міжвідомчої комісії у Мінрегіон України. Ми лише контролюємо їх роботу тут, на місцях. Зараз у Львівському відділенні Державного фонду сприяння молодіжному будівництву сформована нова команда, ми працюємо злагоджено і без збоїв. У попередні роки усі заплановані об’єкти було введено в експлуатацію вчасно (наприклад, об’єкти на вулицях Б. Хмельницького і Бортнянського у Львові, у Новояворівську, Самборі тощо). Які об’єкти і забудовники цього року будуть обрані до участі у програмі ми ще не знаємо. Так само поки що не можу сказати і з яким відсотком готовності прийматимуться до програми будівельні об’єкти (у 2010 році це було 70 %, у 2011-му – 50 %). Міжвідомча комісія Мінрегіону України цього питання ще не вирішила.

Які найбільші труднощі є у роботі над реалізацією програм?

Якщо не казати про фінансування, то найбільше гальмує роботу програм низька платоспроможність громадян. Оскільки, навіть незважаючи на державну підтримку, та частка грошей, яку люди повинні сплатити самі, все одно часто-густо захмарно велика для них.

Банки йдуть назустріч, але погоджуються надавати кредит тільки під заставу уже готового житла. Тобто людина, яка хоче взяти участь у програмі, щоб на пільгових умовах отримати житло, уже повинна мати його, щоб віддати під банківську заставу. 

Сподіваємось, що надалі ситуація зміниться на краще.

Прес-служба Асоціації

Иллюстрации

 


Назад Печать