Ассоциация помощи пострадавшим инвесторам
18-04-2024 6:33
http://investhelp.com.ua/ru/print/24513

ОСББ перебувають під загрозою...
Декабрь 14, 2011 

Черкаси - далеко не найгірше місто в плані створення ОСББ. Багато в чому це завдяки тому, що міська влада максимально намагається йти назустріч, звичайно, там, де це можливо.
У той же час залишаються ще деякі перепони, які мене особисто не просто дивують, а ставлять перед вибором або порушувати закон і ставити під загрозу створення ОСББ, або об&lquot;єднання співвласників багатоквартирного будинку не створювати взагалі. Хтось може запитати: «У чому проблеми і взагалі, про що йдеться?» 
Справа в тому, що в чинному Законі України «Про об&lquot;єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачено, що при створенні ОСББ ініціативна група повинна повідомити письмово всіх власників квартир, щоб вони могли реалізувати своє право взяти участь у зборах. Стаття 6 цього закону говорить: «Повідомлення про проведення установчих зборів направляється власником будинку або ініціативною групою не менше, ніж за 14 днів до дати проведення установчих зборів.Повідомлення направляється в письмовій формі і вручається кожному власнику під розписку, або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом)». 
Погодьтеся, цікава норма, але немає механізму її реалізації. Коли ми звернулися до бюро технічної інвентаризації з проханням надати адреси власників квартир, нам відповіли, що це конфіденційна інформація, і вона не може бути надана. 
На питання, яким чином можна вирішити це питання, ми отримали відповідь, що альтернативного шляху вирішення цього питання не існує. До чого це призведе? 
Практично всі ОСББ, які на сьогоднішній день створені, принаймні в Черкасах, постійно перебувають під загрозою того, що навіть, якщо один власник квартири, якого не запросили на установчі збори зі створення ОСББ, звернеться до суду, то рішення судового органу, буде , безумовно, на користь цього власника. 
Таким чином, при виникненні будь-якої фінансово-економічної суперечки між власником квартири та ОСББ, власник, звичайно, може скористатися цією «міною уповільненої дії». За останні два роки багато говорили про ці норми, проте влада нічого не зробила, щоб її якимсь чином вирішити. 
У чому ще полягає проблема? Є дуже великі житлові будинки, наприклад, в моєму будинку 320 квартир і це, як мінімум, 640, а, може, навіть і більше власників. Фактично, зібрати таку кількість людей або хоча б необхідну кількість для ухвалення рішення - нереально. Зрозуміло, що цю норму треба змінювати. Ми довго говорили про те, що треба в законі прописати процедуру письмового опитування мешканців будинку, по їхньому відношенню до створення ОСББ. На жаль, було багато слів, але реально вирішити цю проблему виявилося не так просто. 
Наразі проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об&lquot;єднань співвласників багатоквартирного будинку», готується до другого читання і від того залежить чи будуть враховані пропозиції щодо поліпшення цього законопроекту, а також подальша робота зі створення ОСББ.


Назад Печать