Ассоциация помощи пострадавшим инвесторам
18-04-2024 18:54
http://investhelp.com.ua/ru/print/24585

Постанова про затвердження Порядку надання кредитів позичальникам Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву"
Декабрь 06, 2011 

Ця Постанова про порядок, який   визначає   механізм  надання  кредитів  на будівництво  (придбання)  житла   Державною спеціалізованою  фінансовою  установою  "Державний  фонд  сприяння молодіжному житловому будівництву" особам,  які є її позичальниками.

 

Повний текст: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1231-2011-п

Спеціалісти ВГО «Асоціація допомоги постраждалих інвесторів» вважають, що дана постанова є позитивним зрушенням у діалозі між інвесторами та владою. Даний нормативно-правовий акт направлений на захист тих осіб, які визнані потерпілими у кримінальних справах, порушених в зв’язку з протиправними діями посадових осіб Молодіжного фонду. Варто зазначити, що джерелом фінансування будівництва є кошти, передбачені у державному бюджеті для будівництва (придбання) доступного житла. За неофіційними даними, на наступний рік ця сума становитиме 60 млн. грн. 

Також позитивним є те, що зобов’язання за попередніми кредитами зупиняються, проте не назавжди, а на період до стягнення у встановленому законодавством порядку коштів із забудовника. Виходячи з нинішнього становища, таке стягнення не відбудеться в найближчий час та невідомо, чи відбудеться взагалі. 

В той же час, декотрі інвестори досить негативно сприйняли дану Постанову, вважаючи, що нові боргові зобов’язання зможуть «накластись» на старі.

Крім того, Постановою зазначено, що Міжвідомча комісія з вирішення проблемних питань виконання Державної програми забезпечення молоді житлом на 2002-2012 роки самостійно обирає будинки, які прийматимуть участь у програмі. Таким чином, якщо попередньо інвестор обрав місцем свого майбутнього житла, наприклад, м. Буча Київської області, то, зважаючи на стан об’єкту будівництва, він змушений буде змінити територію розташування (наприклад, обравши об’єкт в м. Суми), і, як наслідок, нести додаткові витрати та ризики.

В той же час ми побоюємося, що повноваження, надані фонду, стануть підставою для корупційних дій, оскільки перелік інвесторів, що потребують житла, буде формувати фонд.

Виходячи з досвіду Асоціації, інвестування в об’єкти нерухомості були і залишаються ризикованим видом придбання житла, а тому будемо мати надію, що нове керівництво Молодіжного фонду врахує помилки старого керівництва та буде будувати відносини, виходячи з принципів відкритості та прозорості.

 Прес-служба Асоціації

Иллюстрации

 


Назад Печать