Ассоциация помощи пострадавшим инвесторам
20-04-2024 16:34
http://investhelp.com.ua/ru/print/24659

Захист прав власників квартир у договірних відносинах з приватними експлуатаційними організаціями
Ноябрь 29, 2011 

29 листопада відбулася прес-конференція на тему: «Захист прав власників квартир у договірних відносинах з приватними експлуатаційними організаціями». Організатором заходу стала ВГО «Асоціація допомоги постраждалим інвесторам» у межах проекту «Захист прав власників квартир у договірних відносинах з приватними експлуатаційними організаціями» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Учасники заходу підводили підсумки роботи над проектом. Крім того, фахівці організації розповіли, як інвестори при переході їх у статус власників можуть застерегти себе від порушень їхніх майнових прав. Голови ОСББ поділилися власним досвідом та прикладами, які «підводні течії» та проблеми є в уже створених ОСББ.

 

Тетяна Яковенко, керівник Київського офісу ВГО «Асоціація допомоги постраждалим інвесторам», розповіла про можливості організації допомогти забудовникам та інвесторам налагодити конструктивний діалог для спільного вирішення проблем із побудовою житла. «Адже врешті решт інвестори все-таки стають власниками квартир у новобудовах, і тоді проблеми будівництва трансформуються в проблеми експлуатації, утримування та енергозабезпечення. Саме завдяки зверненням «новоспечених» власників житла стало можливим виявлення ще однієї проблеми: взаємодії власників з приватними експлуатаційними організаціями».

 

Про результати та висновки проекту говорила директор ТОВ «Управлінська компанія спілки власників житла України» Ольга Пальчикова-Козуб: «Вже маючи великий досвід співпраці в рамках основної правозахисної діяльності Асоціація звернулася за підтримкою проекту до Міжнародного фонду «Відродження». Зважаючи на спільність мети Асоціації та фонду з лютого 2011 року бере свій початок проект, що має назву «Захист прав власників квартир у договірних відносинах з приватними експлуатаційними організаціями». За 10 місяців зроблено багато роботи, зокрема до Асоціації звернулись особисто 1430 осіб. Найбільш поширеними проблемами виявились:

-        створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), органу самоорганізації населення (ОСН) (7,05%);

-       юридичний супровід ОСББ, житлово-будівельних кооперативів (ЖБК), обслуговуючих кооперативів (ОК) (20,7 %);

-         звернення фізичних осіб щодо виселення, зняття з реєстрації чи визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням, вселення у житлове приміщення (12,2%);

-        перерахунок тарифів на комунальні послуги та експлуатаційні витрати (4,9%);

-        питання щодо встановлення та пломбування лічильників на гаряче та холодне водопостачання (1,4%);

-         оскарження дій комунальних підприємств щодо обсягу наданих послуг;

-         стягнення заборгованостей за надані, але не оплачені комунальні послуги та експлуатаційні витрати;

-         визнання договору оренди недійсним та ін.

 

В загальному, за результатами проекту збільшилась правова обізнаність населення, був запропонований проект у декількох будинках по м. Києву щодо зменшення витрат на участь в утриманні прибудинкової території шляхом проведення суботників або «Тижня благоустрою будинку».

 

Голова ОСББ «Осокорки-Київ» Володимир Чернявський говорив про реалізацію пілотного проекту «Енергоефективної санації житлового будинку», економію коштів за рахунок свердловин з водою для поливу прибудинкової території, економію енергії за рахунок енергозберігаючих ламп, захист мешканців будинку та їхнього майна за рахунок встановлення у під’їздах та ліфтах камер відеоспостереження, економії коштів ОСББ за рахунок відеоспостереження (на п’ять під’їздів – один консьєрж, який стежить за будинком за допомогою відеоспостереження).

 

Володимир Толочко, голова ОСББ «Позняки-Добробут», розповідав про унікальність свого ОСББ, адже тільки це ОСББ має свою приватизовану територію, про те як ОСББ виживає за рахунок передачі в оренду приміщень, що часто використовуються ЖЕКами як технічні (допоміжні приміщення). Перекрито перерахунок тарифів на комунальні послуги, покращена прибудинкова територія, побудований паркан навколо території ОСББ, облаштовано огороджені дитячі майданчики.

Зокрема, в ході реалізації проекту започатковано конструктивний діалог у конфліктних відносинах між керівництвом приватних ЖЕКів та пересічними мешканцями, підвищено правосвідомість власників новозбудованого житла. Це стало початком для вирішення багатьох глобальних проблем, допомогло перейти від відкритої конфронтації до мирних переговорів.

 

Прес-служба Асоціації

 

Иллюстрации

 


Назад Печать