Ассоциация помощи пострадавшим инвесторам
28-03-2024 15:15
http://investhelp.com.ua/ru/print/24701

З Нового року при купівлі та продажу квартир спілкуватись із чиновниками можна буде менше
Ноябрь 28, 2011 

З 1 січня 2012 року набувають чинності нові правила реєстрації нерухомості. Замість БТІ оформляти право власності, видавати довідки і завіряти угоди буде Укрдержреєстр - нова структура при Мін&lquot;юсті. При цьому спілкуватися з чиновниками доведеться набагато рідше - наприклад, звірка квартири з її техпаспортом тепер уже необов&lquot;язкова при перепродажі, - пише Сегодня.

Експерти кажуть, що, з одного боку, це може зменшити корупцію в цій сфері і полегшити людям життя, які місяцями оббивають пороги БТІ. З іншого боку, ріелтори побоюються, що знизиться контроль за угодами, а значить можливі афери.

Про те, що в БТІ потрібно навести порядок, заявляв ще в жовтні президент Віктор Янукович, підкреслюючи, що БТІ - це одна з найбільш непрозорих і корумпованих сфер. Зараз, щоб вирішити питання з продажем квартири, необхідно відвідати БТІ не менше 5 разів.

Кожен етап займає тиждень-півтора. Щоб прискорити розгляд питання, доведеться заплатити 600-700 дол., а щоб технік, який звіряє реальний стан квартири з її планом, закрив очі на наявність перепланування - від 500 дол.

За новими правилами, БТІ буде проводити лише первинну технічну інвентаризацію - простіше кажучи, лише в новобудовах при їх здачі в експлуатацію. А ось якщо житло потім будуть продавати, дарувати, перепланувати, в БТІ звертатися не потрібно.

Варто відзначити, що за новими правилами документи можна буде подавати за принципом єдиного вікна, а чиновник або технік не повинен буде виїжджати в квартиру.

Експерти кажуть, що після нововведень споживачам стане легше, оскільки скоротиться вся процедура і не буде здирництва.

"Для людей, які купують квартиру за договором купівлі-продажу, зараз діє подвійна реєстрація: спочатку реєструється угода нотаріусом, потім люди йдуть в БТІ і оформляють право власності на нерухомість. Передбачається, що з 1 січня буде одна реєстрація - в органі державної реєстрації прав", - пояснює юрист Максим Копейчіков. А значить терміни оформлення документів скоротяться до двох тижнів.

Нагадаємо, нещодавно столична влада заявила про те, що готує документ, яким встановлюються нові правила перепланування житлових квартир. Киянам дозволять валити некапітальні стіни і зменшать кількість папірців для оформлення серйозніших квартирних змін.


Назад Печать