Ассоциация помощи пострадавшим инвесторам
29-03-2024 12:52
http://investhelp.com.ua/ru/print/24779

Про діяльність Асоціації допомоги постраждалим інвесторам у Львові
Ноябрь 22, 2011 

Всеукраїнська громадська організація «Асоціація допомоги постраждалим інвесторам» у липні 2011 року відкрила свій осередок у Львові з метою сприяння становленню цивілізованого ринку будівництва у нашому регіоні. Асоціація прагне налагодити контакт із забудовниками, банками, органами влади і, насамперед, інвесторами.

Протягом цих кількох місяців працівники львівського офісу надавали безкоштовні консультації усім, хто звернувся до Асоціації з різними проблемами, що спіткали їх під час будівництва житла. Зокрема, допомоги попросила група інвесторів «Сусіди» (забудовник – ТзОВ «Обрій»), які вклали гроші у будівництво житла на вул. Огієнка, що у Винниках. Також опинилися у скрутній ситуації інвестори будинку на вул. Винна гора (забудовник ПП «Квартал-плюс»), що знаходиться теж у Винниках. У Львові по консультації звернулися інвестори з вул. Наукова, 2в (забудовник – «ЗнаюБудІнвест»). Налагодилась співпраця і з тернопільськими постраждалими інвесторами з вул. Львівська, 1 (забудовник – ПП ТФ «Будівельник»).

З’ясувалося, і забудовники потребують консультацій та порад в намаганні налагодити контакт з інвесторами й вирішити проблеми, що з різних причин постали під час будівництва. Так, ВАТ "Будівельна компанія "Комфортбуд" звернулося з приводу укладання попередніх договорів купівлі-продажу квартир у новобудовах та договору купівлі-продажу майнових прав на нерухомість, яка буде створена у майбутньому, а також з приводу надання можливих правових гарантій постраждалим інвесторам будинку на вул. Демнянській у Львові тощо. Крім того, «Комфортбуд» узяв участь у круглому столі, який проводила Асоціація за участю інвесторів, забудовників, банків у серпні цього року.

Однак, зважаючи на величезний масив проблем у будівельній сфері в нашому регіоні (а про це промовисто свідчать довгобуди, які рясніють у Львові й області), кількість звернень не надто велика.

Та останнім часом почастішали звернення громадян – потенційних інвесторів, які хочуть застерегти себе від можливих проблем у житловому будівництві. З огляду на потреби інвесторів, Асоціація 10 листопада провела конференцію, щоб роз’яснити людям, як уникнути ризиків і не стати жертвою шахрайства, вкладаючи гроші у будівництво квартири.

Так, юрист Асоціації допомоги постраждалим інвесторам розповів: «Найненадійніша для інвесторів схема залучення коштів – через прямі договори інвестування, оскільки, вкладаючи кошти за такою схемою, люди не мають над забудовником контролю, щоб стежити за використанням коштів». Практика засвідчує, будівельні копманії часто зловживають довірою інвесторів та витрачають кошти не за призначенням. І навіть найбільш поширеною причиною звернення інвесторів до Асоціації є надання коштів забудовникам на умовах договорів пайової участі.

Найменш ризикована схема залучення коштів – через Фонд фінансування будівництва (ФФБ). Однак слід звертати увагу й на те, хто є управителем ФФБ, фінансовий стан компанії, ступінь пов’язаності із забудовником, історію успішно реалізованих проектів.

Не менш важливим є вибрати надійного забудовника. Добросовісний забудовник обов’язково матиме в своєму активі завершені об’єкти, які були здані в експлуатацію вчасно. При бажанні інвестувати кошти в незавершений об’єкт, неодмінно треба переконатися, що будівельні роботи ведуться за графіком. Інакше це вже довгобуд, з яким можуть виникнути проблеми в подальшому.

Показником надійності будівельної компанії також є тісна співпраця з банками, страховиками та державними програмами, оскільки ці інституції ретельно перевіряють роботу забудовника, перш ніж підтримати його.

За будь-яких обставин, вкладати гроші у будівництво не слід на початковому етапі. Скажімо, якщо закінчені перші п’ять поверхів будинку, то більш імовірно, що зведуть і другі п’ять, ніж якщо під запроектований дім тільки викопали котлован.

Асоціація допомагає вирішувати багато питань, повязаних з проблемами в будівництві. Зокрема, незабаром Асоціація проведе семінар, у рамках якого спеціалісти розкажуть, на що слід звертати увагу при процедурі здачі будинку в експлуатацію.

Прес-служба Асоціації

 

Иллюстрации

 


Назад Печать