Ассоциация помощи пострадавшим инвесторам
29-03-2024 17:49
http://investhelp.com.ua/ru/print/25015

Житлове будівництво на Львівщині: шляхи вирішення проблем
Ноябрь 11, 2011 

10 листопада відбулася прес-конференція на тему: «Житлове будівництво на Львівщині: шляхи вирішення проблем». Організатором заходу стала ВГО «Асоціація допомоги постраждалим інвесторам» у межах проекту «Антикризова програма підтримки фізичних осіб-пайовиків будівництва житла» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Учасники заходу обговорювали зміни у законодавстві щодо молодіжного кредитування житла, проблеми будівництва в області та шляхи їх вирішення. Крім того, фахівці Асоціації представили перші результати діяльності на Львівщині, а також розповіли, як потенційні інвестори можуть застерегти себе від порушень їхніх майнових прав.
Заступник директора Львівського відділення Державного фонду сприяння молодіжному будівництву Світлана Наумова розповіла присутнім про три програми, за якими Фонд працює з громадянами. А саме – пільгове кредитування, часткова компенсація та програма «Доступне житло». Основною проблемою їх реалізації залишається недостатнє державне фінансування: «У 2010 р. на нашу установу було виділено 20 млн. грн., у 2011 р. – вже 60 млн., але на всю Україну. Щоправда, на 2012 р. обіцяють збільшити цю суму до 100 млн., проте 1,3 млн. – це помешкання усього для 4-5 сімей».
Нині обговорюється проект закону про молодіжне будівництво. Він розширює можливості Фонду, продовжуючи ті самі програми, однак змінюючи умови. Зокрема, мова йде про можливість збільшення фінансування, відновлення часткової компенсації, зниження іпотечної ставки. Також проект закону передбачає тісну співпрацю з молодіжними житловими кооперативами, як от виділення їм земельних ділянок під будівництво. Ще одним нововведенням може стати надання молодим сім’ям житла в оренду на пільгових умовах без можливості викупу.
Про гострі кути інвестування у житлове будівництво та про те, як потенційні інвестори можуть застерегти себе від втрати коштів розповів Богдан Породько, провідний спеціаліст Львівського офісу «Асоціації допомоги постраждалим інвесторам». Так, за словами п. Богдана, перед тим, як вкладати кошти в будівництво, необхідно переконатися у надійності забудовника: впевнитися, що в історії діяльності будівельної компанії є завершені об’єкти, дізнатися, чи не було проблем з їх уведенням в експлуатацію. Варто звернути увагу, чи будинок, в який потенційний інвестор хоче вкласти кошти, не мав бути зданий ще рік чи й більше тому.
Показником надійності будівельної компанії також є тісна співпраця з банками, страховиками та державними програмами, оскільки ці інституції ретельно перевіряють роботу забудовника, перш ніж підтримати його. Слід звертати увагу й на те, хто є управителем Фонду фінансування будівництва (ФФБ), який залучає кошти інвесторів.
Тетяна Яковенко, керівник юридичного напрямку Асоціації, розповіла про можливості організації допомогти забудовникам та інвесторам налагодити конструктивний діалог для спільного вирішення проблем із побудовою житла. «Наша Асоціація створена насамперед з метою медіації. Зараз панує криза довіри між учасниками інвестиційної діяльності. Ми ж виступаємо незаангажованими арбітрами процесу, головною метою для себе ставлячи завершення будівництва об’єкту усіма можливими способами». За словами п. Тетяни, важливим є прийняття закону про інвестування, що сприятиме врегулюванню багатьох спірних питань та побудові прозорого ринку будівництва житла.
Довідка:
ВГО «Асоціація допомоги постраждалим інвесторам» – незалежна громадська організація, нейтральна до політичних партій та виборчих блоків. Організація діє на засадах добровільності, рівності своїх членів, самоуправління, законності і гласності. Дата створення Асоціації – лютий 2009 року.
Місія Асоціації – цивілізований ринок будівництва, в якому враховано інтереси всіх гравців: держави, забудовників, місцевих громад, банків-кредиторів, але перш за все – враховано та захищено інтереси приватних інвесторів.
Цілі діяльності – підвищення рівня самоорганізації інвесторів з метою спільного ефективного відстоювання своїх прав; зміна ставлення влади, забудовників та банків-кредиторів до проблем приватних інвесторів з метою врахування їхніх інтересів при прийнятті рішень; вдосконалення українського законодавства з метою захисту інтересів, перш за все, приватних інвесторів.
Прес-служба Асоціації

Иллюстрации

 


Назад Печать