Ассоциация помощи пострадавшим инвесторам
28-03-2024 15:24
http://investhelp.com.ua/ru/print/25301

Комунальники: труби будуть прориватися по всій Україні
Октябрь 26, 2011 

Опалювальний сезон - щойно розпочався, але ще принесе багато несподіванок. Причому, неприємних. Серед них - прориви труб. Фахівці пояснюють: в усьому винні низькі тарифи.

Теплотраси цього року прориватимуться ледь не в кожному населеному пункті. Нині комунальники в боргах. Можуть лише підлатати діри. А гарантії, що система не вийде з ладу знову, не дають. Представники теплокомуненерго кажуть: лише за газ перед постачальниками завинили майже три мільярди гривень. Єдиний вихід - залізти в кишеню до населення. Підняти тарифи потрібно мінімум у півтора рази. 275 гривень за гігакалорію - ціна мізерна. Потрібно хоча б 400-450.

"За газ ми повинні заплатити 220 гривень. Електроенергія, яку не можна не заплатити, зразу ж відключать - це 32 гривні ми повинні заплатити з цього тарифу. Податки - 32 гривні. Тут штрафи і пені - мусиш заплатити. І рахуємо: 220+64 - уже 284 гривні є. А у нас тільки 275", - пояснює президент Асоціації підприємств ТКЕ Арсеній Балащук.

Ще одна пігулка від безгрошів’я - кошти приватних інвесторів. Однак ті не поспішають вкладати кошти у ЖКГ, занадто нестабільна ситуація в країні. Можна взяти кредити у великих банків. Головне - не потрапити на занадто гострий відсотковий гачок.

"Якщо буде доступ до ресурсів фінансових: Світового банку, Банку реконструкції і розвитку - це дуже довгострокові кредити на 15-20 років, пільговий стартовий період, відсотки дуже низькі там 5-6% - можна і далі понижувати. Тобто, кошти можна знайти", - дає поради міністр з питань ЖКГ (2007-2010 рр.) Олексій Кучеренко.

Ще на початку року віце-прем’єр Тігіпко заявив: у 2012-му Світовий банк може видати Україні 400 мільйонів доларів для реформування ЖКГ. Втім це лише крапля в морі. У профільному міністерстві підрахували: на повну модернізацію галузі потрібно аж 700 мільярдів гривень. Повідомляє телеканал UBR.


Назад Печать