Ассоциация помощи пострадавшим инвесторам
28-03-2024 22:53
http://investhelp.com.ua/ru/print/26161

Кіровоград: «чистой воды беспредел»
Август 26, 2011 

Не лише цікаво в наш час жити, а й цікаво дізнаватись щось нове про здавалося б буденні речі. Журналісти сайту «Весь Кіровоград» вирішили розібратись чи законно діють в обласному центрі тарифи на водопостачання та водовідведення встановлені в квітні поточного року? Знайшли багато цікавої інформації, яка має зацікавити також і правоохоронні органи.

От є у місті водоканал, надає послуги, виставляє нам рахунки, а ми їх оплачуємо. Не будемо лукавити, коли вчасно, а коли і затримуємо платежі, але ж в основному – платимо, а от чи так все просто і прозоро – давайте спробуємо розібратись. І якщо в інших регіонах населення бажає побачити, з чого ж складається та «золота» ціна кубічного метра води, то у нас виявилося, що так далеко не варто, допоки, вникати.

Почнемо з того, що відповідно до статті 9 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» основна діяльність КП «Кіровоградське водопровідно-каналізаційне господарство Кіровоградської міської ради» - централізоване водопостачання та водовідведення – підлягає ліцензуванню. І здійснювати цю діяльність без ліцензії – заборонено.

Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності з централізованого водопостачання та водовідведення передбачено, що якщо підприємство надає послуги більше ніж ста тисячам фізичних осіб, то такий дозвільний документ видається центральним органом виконавчої влади (спочатку це був Мінжитлокомунгосп, потім НКРЕ, а на даний час – Національна комісія регулювання ринку комунальних послуг України). І це лише здається, що у нашому законодавстві хоча б у цьому питанні все зрозуміло, насправді не все так прозоро у нас, в Кіровограді.

Чи то мешканців у нас в обласному центрі менше ста тисяч осіб, чи то закони на кіровоградській землі свої, але вирішили місцеві князі в стольне місто Київ по ліцензію не їздити. І відстань не близька, і документи мають бути у порядку - майно в справному стані, і технологічні регламенти, і лабораторії атестовані (щоб вода була питною), і ще багато всякої всячини законодавство вимагає, турбується – щоб нас з вами не потруїли рідиною, що тече з наших кранів.

Але мова вже не про те. Зібрались місцеві мужі, поговорили і вирішили видати ліцензію Комунальне підприємтсво «Водно-каналізаційне господарство Кіровоградської міської ради» на право здійснення діяльності з централізованого водопостачання та водовідведення у м.Кіровоград рішенням ліцензійної комісії Кіровоградської обласної державної адміністрації (це тої, що має право ліцензувати діяльність маленьких-маленьких водоканалів, іншими словами сільських та селищних громад). І от документ з серією АВ № 390236 від 26.11.2008 року (на фото підтвердження наявності такої ліцензії за підписом першого заступника міського голови В.Дзядуха) «надав право» нашому водоканалу запрацювати на зрозумілих лише йому підставах. От тільки планів щодо доведення кількості мешканців м.Кіровоград до менше ніж сто тисяч осіб ми так і не знайшли. І за це щиро дякуємо.

А до чого ж тут тарифи? Все дуже просто. З часу прийняття Верховною Радою Закону України «Про Національну комісію регулювання ринку комунальних послуг України» функції по затвердженню тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення покладено на цю ж новостворену комісію, а доки її формують – це є функціональними обов´язками НКРЕ (комісії, що встановлює нам тарифи за електроенергію та природний газ).

І все було б нічого, якби статтею 6 цього Закону не було передбачено, що Національна комісія здійснює встановлення тарифів на комунальні послуги суб&lquot;єктам господарювання, ліцензування діяльності яких здійснюється цією ж комісією.

Тобто, якщо у вас мешканців більше ста тисяч фізичних осіб – то їдь в столицю за ліцензією, а потім і за тарифами, а якщо менше – то готуй всі документи на місці. Вам здається просто? Це для багатьох просто, а ми ж не такі. Труднощі долати любимо, і де їх не вистачає – вигадаємо самі. От і вийшло - ліцензію взяли в Кіровоградській ОДА, а за тарифами – поїхали у Київ. І то чи карти так лягли, чи зорі стали, але чудо відбулось! Національна комісія регулювання електроенергетики України (НКРЕ) своєю постановою від 24.02.2011 року № 273 затвердила тарифи КП «ВКГ КМР» (на фото копія цієї постанови та лист-підтвердження за підписом заступника Кіровоградського міського голови І.Василенка).

А вже з 1 квітня 2011 року (чи то жарт такий невдалий, чи знову зорі стали) тарифи м.Кіровоград були введені в дію.

Мабуть, не нам варто розбиратись, чому водоканал, який забезпечує питною водою багатотисячний обласний центр працював на підставі ліцензії, виданої з порушенням діючого законодавства? Чому Кіровоградська ОДА у 2008 році взяла на себе таку відповідальність? Чому НКРЕ затвердила тарифи для підприємства, яке не отримувало у нього ліцензію? І головне - чому міська влада допускає такі грубі порушення в діяльності свого підприємства?

Порушені в нашому журналістському розслідуванні питання є підставою для негайного реагування компетентними органами. Але не лише. За словами залучених до розсдідування юристів, такі порушення можуть лягти в основу цивільних позовів споживачів до підприємства про відшкодування незаконно сплачених тарифів. Та й виникає питання чи варто нам зараз платити за тарифами, встановленими з грубими порушеннями діючого законодавства? Принаймні до того часу поки порушення не будуть усунені.

А щоб від усього написаного не було так сумно, нагадаю старий український анекдот про курку, яку обпатрошили, а вона все лежить, лежить і лежить. А далі не витримує - «То ви або засуньте мене в піч і спечіть, або поверніть пір´я!»

Отак і з нашим водоканалом, або отримайте відповідно до законодавства ліцензію, або затвердіть відповідно до законодавства тарифи.

Тетяна Ларіна, «Весь Кіровоград»


Назад Печать