Ассоциация помощи пострадавшим инвесторам
29-03-2024 3:29
http://investhelp.com.ua/ru/print/26599

Абетка споживача житлово-комунальних послуг
Ноябрь 30, 1900 

 

АБЕТКА

 

СПОЖИВАЧА

 

ЖИТЛОВО – КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ 

РОЗРОБЛЕНА ВСЕУКРАЇНСЬКОЮ ГРОМАДСЬКОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ

«АСОЦІАЦІЯ ДОПОМОГИ ПОСТРАЖДАЛИМ ІНВЕСТОРАМ»

 

ДЛЯ ШИРОКОГО ЗАГАЛУ

 

НАДАЄТЬСЯ БЕЗКОШТОВНО БЕЗ ПРАВА НАСТУПНОГО ПРОДАЖУ

 

 

м. Київ 2011 рік

 

 

ВСТУП

 

            Мій дім – моя фортеця. Цей вислів не втратив своєї актуальності і у сучасному сьогоденні, але на від’ємність від часів минулих, коли власник оселі повністю опікувався її благоустроєм самотужки, сучасні люди переклали частину такої опіки на профільні підприємства, які повинні забезпечити власникам осель належний рівень комфорту проживання у них.

            Слід пам’ятати, що не зважаючи на своє розмаїття, в залежності від форми власності та типу господарювання (ЖЕК, ЖЕО, ЖБК, УК, ТОВ, ДЖКП, ЖРЕД, ЖКВ та інші), житлово – експлуатуючі підприємства є такими підприємствами, що діють на підставі та в межах визначених нормативно – правовими актами України.

            Нижче ми розглянемо які види житлово – комунальних послуг бувають за їх функціональним призначенням та як вони поділяються за порядком затвердження на них тарифів, але, на мою думку слід спершу усвідомити де саме розташований ваш будинок, кому належить земельна ділянка, на якій він розташований, та чим визначені її межі, оскільки тягар утримання цієї земельної ділянки, простіше говорячи прибудинкової території, державою покладено безпосередньо на мешканців цього будинку. Хтось хотів-би аби ця територія була просторою, і включала в себе окрім дитячого майданчика також місце стоянки приватного автотранспорту та міні паркову зону, і згоден за це платити, а хтось бажає на цьому всьому заощадити, але так чи інакше і перший і другий мешканці не бажають платити за ту територію, яка не відноситься до прибудинкової території їх будинку.

Тому у першому розділі даної статті, ми розглянемо чим власне визначається прбудинкова територія, та її межі.

 

ПРИБУДИНКОВА  ТЕРИТОРІЯ

 

            В даному розділі ми не будемо розглядати принципи та методику відведення земельних ділянок під будівництво житлового будинку, оскільки споживач житлово –комунальних послуг уже має у користуванні збудоване житло, і вплинути на розмір земельної ділянки, відведеної як прибудинкову територію даного будинку, і яку було затверджено одночасно з проектом даного будинку, він не в змозі. Але, мешканець такого будинку має знати, що на час будівництва будинку, а це було кільканадцять років тому назад, діяли певні норми, згідно з якими визначався розмір прибудинкової території.

            Розглянемо приклади.

            Так з квітня місяця 1996 року по грудень місяць 2005 року порядок встановлення та закріплення меж прибудинкових територій визначався спільним Наказом Державного комітету України по земельних ресурсах, Державного комітету України у справах містобудування і архітектури, Державного комітету України по житлово –комунальному господарству, Фондом державного майна України № 31/30/53/396 від 05.04.1996 р. «Про затвердження Положення  про порядок встановлення та закріплення меж прибудинкових територій існуючого житлового фонду та надання їх у спільне користування
або спільну сумісну  власність земельних ділянок для спорудження житлових будинків».

            Після скасування даного Наказу, встановлення та закріплення меж прибудинкових територій визначалося Законом України «Про планування і забудову територій» та ДБН 360-92** «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень» від 13.10. 2008р.

            На даний час, це питання визначається Законом України від 17.02.2011 р. «Про регулювання містобудівної діяльності».

            Але, коли б не було збудовано ваш будинок, ви маєте знати, що межі прибудинкової території житлового будинку вказані у правовстановлюючих документах на земельну ділянку (зокрема у технічній документації або проекті відведення земельної ділянки), яка закріплена за будинком.

У разі відсутності правовстановлюючих документів на земельну ділянку з розмірами прибудинкової території можна ознайомитись:

- в управлінні архітектури департаменту містобудування відповідної міської ради (у разі наявності будівельного відводу земельної ділянки);

- в управлінні земельних ресурсів у міста у якому розташований будинок, при цьому статтею 193 Земельного кодексу України визначено, що сукупність відомостей і документів про місце розташування та правовий режим земельних ділянок, їхню оцінку, класифікацію земель, кількісну та якісну характеристику, розподіл серед власників землі та землекористувачів містить державний земельний кадастр.

Призначенням державного земельного кадастру є забезпечення необхідною інформацією органів державної влади та органів місцевого самоврядування, зацікавлених підприємств, установ та організацій, а також громадян з метою регулювання земельних відносин.

            Як було зазначено вище, розмір прибудинкової території впливає на вартість її утримання пропорційно кількості квартир будинку, але впливає на обсяг робіт по її утриманню.

            Наведу ряд прикладів.

Так, згідно Правилами утримання жилих будинків та прибудинкових територій № 76 від 17.05.2005 р. в Україні періодичність прибирання тротуарів приймається залежно від інтенсивності  руху пішоходів тротуарами (від класу  тротуару)

 

                                                                          

Середня кількість пішоходів у годину, яка отримана в   результаті підрахунку пішоходів з 8-00 до 18-00 у смузі руху

 

Клас

Якщо рух пішоходів до 50 чол./год

I клас

Якщо рух пішоходів від 51 до 100 чол./год

II клас

Якщо рух пішоходів від 101 та більше чол./год

III клас

 

Поливання    тротуарів   має   проводитися   в   міру необхідності.
                                                    

              Рекомендована періодичність поливання тротуарів у залежності від класу тротуару

Клас тротуару   

Періодичність виконання          

I 

Один раз в дві доби                        

II 

Один раз на добу                           

III

Два рази на добу                            



     За наявності особливих місцевих умов, що викликають підвищену засміченість, періодичність виконання прибиральних робіт може бути змінена.

     Зимове прибирання

 

Проведення  зимових  прибиральних  робіт  з  очищення тротуарів  під  час  снігопаду  (зсування  і   підмітання   снігу) рекомендується  здійснювати  з періодичністю,  наведеною у таблиці, наведеній жижче.

 

Клас тротуару

Періодичність зимового прибирання тротуарів у годинах, при температурі повітря, град. С

Періодичність при відсутності снігопаду, доба

нижче – 2 С

вище – 2 С

I

через 3

через 1.5

через 3

II

через 2

через 1

через 2

|III    

через 1

через 0.5

через 1

         

 

Відповідно до Розпорядження Київської міської державної адміністрації від 09.03.2011 р. N 307 «Про впорядкування надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій в м. Києві», визначено, що:

 

структура, періодичність та строки надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій мають становити

<tr style="mso-yfti-irow: 29;&quo

NN
з/п

Складові послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій

Роботи, що передбачає надання Порядок надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій

Склад робіт

Періодичність виконання

Примітка

1.

Прибирання прибудинкової території

Роботи з обслуговування домоволодінь

Підмітання тротуарів та дворових територій

Щоденно крім вихідних та святкових днів

 

Прибирання внутрішньоквартальних проїздів (в т. ч. механізоване)

У міру необхідності

 

Миття територій з максимальною інтенсивністю пішохідного руху

У міру необхідності у літній період

послуга надається у випадку за планованих витрат на використання води

Очищення кулястих урн від сміття

Щоденно

 

Промивання кулястих урн вручну

У міру необхідності у літній період

послуга надається у випадку за планованих витрат на використання води

Підмітання снігу, який щойно випав, товщиною шару до 2 см без попередньої обробки території хлоридами

Щоденно у зимовий період

 

 

- " -

- " -

Ручне посипання території піском (тротуари, дворові перехідні доріжки, зовнішні сходи і площадки перед входом у під&lquot;їзди)

У зимовий період при снігопадах і наявності ожеледиці - щоденно

 

Зсування снігу, який щойно випав, товщиною шару більше 2-х см движком у вали або до купи

У зимовий період у міру необхідності

 

Очищення територій з максимальною інтенсивністю пішохідного руху від ущільненого снігу, полою та льоду товщиною шару до 2 см

У зимовий період у міру необхідності

 

Перекидання снігу або сколу на газони

У зимовий період у міру необхідності

 

Участь у механізованому прибиранні снігу (навантаження снігу та сколу на транспорт)

У зимовий період у міру необхідності

 

Очистка від снігу то льоду кришок водопровідних, каналізаційних, пожежних та інших колодязів, а також поверхневих зливових лотків

У зимовий період у міру необхідності

 

Встановлення огорож у місцях, небезпечних для пішоходів при утворенні великих бурульок на звісах покрівлі, а також для забезпечення техніки безпеки при скиданні снігу і сміття з дахів, збивання льоду і бурульок з карнизів і звисів на фасаді, при наявності відшарування штукатурки на фасадах будинків)

У зимовий період у міру необхідності

 

 

- " -

Роботи з обслуговування сміттєпроводів

Видалення сміття із сміттєприймальних камер, які знаходяться на першому поверсі з сміттеприймальниками. Переміщення контейнерів до місця під&lquot;їзду сміттєвоза. Перенесення накопичувачів сміття до місця навантаження у сміттєвоз, якщо транспорту неможливо заїхати у двір. Прибирання території після від&lquot;їзду сміттєвоза та установлення порожніх контейнерів на місце

Щоденно

 

Прибирання завантажувальних клапанів сміттєпроводів

1 раз на тиждень

 

Миття змінних сміттєзбірників за допомогою шланга

У літній період 1 раз на тиждень

послуга надається у випадку за планованих витрат на використання води

Прибирання бункерів за допомогою шлангів

1 раз на місяць

послуга надається у випадку за планованих витрат на використання води

Прибирання сміттєприймальних камер за допомогою шлангів

1 раз на місяць

 

Профілактичний огляд сміттєпроводів, усунення засмічень

1 раз на місяць

 

Дезинфекція елементів сміттєпроводів та сміттєзбірників

1 раз на місяць

 

 

 

Різні роботи (зберігання будинкового обладнання і майна в належному стані на закріпленій території (у т. ч.: воріт, парканів, огорож та інших елементів благоустрою, розташованих на прибудинковій території); нагляд за наявністю і станом огорож для забезпечення техніки безпеки при скиданні снігу і сміття з дахів, збивання льоду і бурульок з карнизів і звисів на фасаді)

Очистка водостокових решіток і приямків

У міру необхідності

 

Улаштування у періоди відлиги рівчаків у намерзлому льоді для відведення талої води

У міру необхідності

 

Згін з дворових територій талої і дощової води у водовідвідні комунікації та дренажні системи (колодязі, канави тощо)

У міру необхідності

 

Догляд за зеленими насадженнями (обкопування дерев та кущів, поливання, садіння нових дерев, кущів, квітів тощо)

У міру необхідності

 

Прополювання клумб, косіння або стриження газонів

У міру необхідності

 

Прибирання опалого листя

У міру необхідності

 

Підготовка інвентаря (заточування скребків, насаджування метел та лопат на держаки, миття відер, совків, підготовка шлангів тощо)

У міру необхідності

 

Підготовка піску для посипання (роздрібнювання, сушіння)

У міру необхідності

 


Назад Печать